Aromatyczna, korzenna domowa przyprawa do piernika
Do czego używamy przyprawy piernikowej?
Po pierwsze i najważniejsze, do piernika! …pierników, pierniczków i nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw, zarówno tych na słodko, jak i tych wytrawnych.

Piernikowa przyprawa bardzo dobrze sprawdza się w owsiankach, koktajlach jogurtowych, koktajlach owocowych. Możemy nią aromatyzować herbatę, kawę, gorącą czekoladę. Szczypta przyprawy doda charakteru naleśnikom, racuchom, gofrom. Kto lubi ten cudowny zapach korzennej przyprawy piernikowej wie o czym mowa.
Ta przyprawa piernikowa jest idealna do CIASTA NA PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY
Zanim jednak zaczniemy szaleć z dodawaniem przyprawy do wszystkiego co lubimy, zapoznajmy się ze składem w gotowych mieszankach przyprawowych. Niestety okazuje się, że często znajdują się w nich takie dodatki, jak cukier, kakao a nawet mąka...
Dlatego proponuję przygotować własną mieszankę w domu. Za pierwszym razem skorzystajcie ze sprawdzonych receptur*. Jeżeli będziecie chcieli udoskonalić swoją mieszankę, następnym razem możecie eksperymentować z proporcjami.
Skład
50 g mielonego cynamonu
20 g mielonego suszonego imbiru
15 g mielonego kardamonu (lub wyłuskanych ziaren)
10 g gałki muszkatołowej mielonej lub otartej
15 g goździków
10 g ziaren ziela angielskiego
5 g ziaren czarnego pieprzu
5 g gwiazdek anyżu (wykorzystujemy całe gwiazdki)
Wykonanie
Goździki, ziele angielskie, ziarna pieprzu, gwiazdki anyżu, jeśli mamy w ziarnach, to również kardamon mielimy w młynku do kawy lub dokładnie tłuczemy w moździerzu. Jeżeli wykorzystujemy moździerz warto na koniec przesiać przyprawę przez gęste sito, a następnie połączyć ją ze składnikami, które zakupiliśmy już zmielone.
Rewelacyjnie sprawdzi się w przygotowaniu przyprawy thermomix. Wystarczy tylko wrzucić do kielicha urządzenia wszystkie składniki i mielić przez 30 sekund na najwyższych obrotach. W pół minuty mamy przygotowaną pachnącą przyprawę piernikową.
Gotową przyprawę przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Przechowujemy w ciemnym miejscu, chroniąc przed promieniami słońca.
Udanych wypieków!
*Przepis na skład zaczerpnięty z "Moje wypieki"
Tagi
piernikiprzyprawa piernikowaprzyprawa do piernikadomowa przyprawa pirnikowaprzyprawa korzennana świętaZobacz również
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający

Krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na piwne naleśniki

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

Zakwas z buraczków czerwonych - zakwas na barszcz

Ewa 2018-11-08 00:05:08
Robię identycznie,z tym że dodaję jeszcze skórkę z pomarańczy startą na tarce.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2018-11-09 13:40:58
Ze skórką pomarańczową przyprawa nabiera świątecznego aromatu, super 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.