Dyniowy chutney, wytrawny dżem - pyszny dodatek do mięs, wędlin serów, pieczywa, krakersów.

Co to jest chutney?  Chutney to przygotowany na bazie owoców i/lub warzyw, pikantny, słodki albo wytrawny sos pochodzący z Indii. Chutney swoją konsystencją najbardziej przypomina dżem. Dodatek octu, soli i rozmaitych przypraw sprawia, że jest to dżem tylko z wyglądu, w rzeczywistości jest to pikantna przyprawa, idealna jako dodatek do wielu potraw.   


Z czy to się je? Chutney z dyni to taki wytrawny dżem, pyszny dodatek do mięs, wędlin, serów, pieczywa, krakersów. Dyniowy chutney przygotowany z poniższej receptury najlepiej smakuje mi z serami typu camembert. Lubię też rozsmarować go na kanapce z chrupiącego pieczywa, wcześniej posmarowanej masłem, a na wierzch plasterek żółtego sera.. mniam!

SKŁADNIKI

  • 500 g dyni
  • 150 g cebuli
  • 30 g świeżego imbiru
  • sok z 1 pomarańczy
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kmin rzymski)
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • szczypta świeżo otartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml wody
  • 150 g cukru

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy karmelizowany cukier - do garnka lub patelni o grubym dnie wsypujemy cukier.
  2. Podgrzewamy do czasu, aż  cukier zacznie zmieniać konsystencję na płynną, a kolor z białego na bursztynowy. Nie mieszamy, ewentualnie lekko potrząsamy patelnią.
  3. Szybko zdejmujemy z ognia i ostrożnie (karmel ma bardzo wysoką temperaturę!) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  
  4. Kiedy przestygnie, taflę gotowego karmelu łamiemy na kawałki i dodajemy pod koniec gotowania do dyni.
  5. Dynię obieramy, wydrążamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  6. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  7. Obrany imbir ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  8. Z pomarańczy wyciskamy sok. 
  9. Pieprz, kolendrę, kumin ucieramy w moździerzu, mieszamy z kurkumą i gałką muszkatołową.
  10. Do garnka wrzucamy stratą dynię, cebulę, imbir, sól, mieszankę przypraw, dolewamy sok z pomarańczy, ocet i wodę. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 40 minut.
  11. Pod koniec gotowania dodajemy karmelizowany cukier, mieszamy i gotujemy, aż cukier się rozpuści.
  12. Próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy.
  13. Gorący chutney przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy.
  14. Przestudzony chutney w słoikach przechowujemy w lodówce lub pasteryzujemy.

Polecam również przepis na
Chutney wiśniowy
Chutney śliwkowy

Zobacz również

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami

Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką

zapiekana-dynia-hokkaido-z-trawa-cytrynowa-fistaszkami-i-limonka

Komentarze

Karmel-itka 2019-11-01 22:06:50

właśnie przywiozłam od teściowej ogromną dynię!
Twój przepis idealnie wyczuł moment :D

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-11-01 23:48:35

Bardzo się cieszę 🙂 U mnie też dyni dostatek, więc mam w planach jeszcze kilka przepisów z jej dodatkiem 🙂 Sezon na dynie trwa 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.