
W lutowej piekarni Amber zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z bloga From- Snuggs – Kitchen . Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku. Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak, że nie wszyscy jeszcze “zaprzyjaźnili” się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis.
Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem. Niech nam się upiecze!
Składniki na chleb o wadze 750 g
80 g suchego kuskusu
8 g świeżych drożdży
75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
300 g mąki orkiszowej typ 650 ( u mnie typ 630)
12 g soli
300 ml wody
Wykonanie
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 – 12 godzin.
Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka rozrostowego, przykrywamy i odstawiamy na 45 – 60 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa w koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
idealny!
Dziękuję 🙂
Pysznie wygląda!
Ten chleb jest z długim zimnym wyrastaniem, więc drożdże świetnie fermentują i przez to chleb jest równie smaczny jak na zakwasie. Warto było go upiec.
Tak, ta długa fermentacja zrobiła swoje, chleb jest bardzo smaczny.
Piękny!
Dziękuję
Mistrzowsko nacięty i wypieczony bochenek i pewnie można go upiec na zakwasie … Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Może warto spróbować upiec go na zakwasie ?
Pięknie Ci się upiekł!
Do kolejnego spotkania przy piekarniku. 🙂
Do następnego 🙂
Apetycznie wygląda Twój bochenek 🙂
Dziękuję za wspólne wypiekanie 🙂
Razem zawsze raźniej, nawet w kuchni 🙂
Pięknie wygląda w tym garnku!
Do następnego!
Dziękuje, do następnego 🙂
Pięknie upieczony, nam bardzo smakował 🙂 Super się razem wypiekało 🙂
Był bardzo smaczny, pozdrawiam 🙂
Witaj Autorko/Autorze 🙂 Próbowałam znaleźć kto prowadzi tak pięknego bloga, ale nie udało się. Jedną z zalet wspólnego pieczenia chleba jest właśnie odkrywanie nowych blogów. Gratuluję, miło tu zajrzeć. Co do chleba – piękny !!! Z tym pęknięciem jeszcze dodatkowo nabiera uroku. Miło było razem upiec ten ciekawy i prosty w przepisie chleb. Pozdrawiam i mam nadzieję do kolejnego razu 🙂
Obiecuję, że uzupełnię informację dotyczącą autora bloga 😉 pozdrawiam Ania
Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?
Myślę, że tak 🙂
Pięknie wygląda Twój chlebek. Jaka jest średnica garnka w którym go piekłaś ? Czy on jest żeliwny ?
Dziękuję 🙂 Tak, garnek jest żeliwny, jego średnica to: na dnie 20 cm, u góry 24 cm.
Dziękuję
Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?
Myślę, że tak 🙂