Drożdżowy chleb z garnka - orkiszowy z kuskusem


W lutowej piekarni Amber zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z bloga From Snuggs Kitchen. Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku. Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak, że nie wszyscy jeszcze "zaprzyjaźnili" się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis.

Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem. Niech nam się upiecze!

SKŁADNIKI na chleb o wadze 750 g

  • 80 g suchego kuskusu
  • 8 g świeżych drożdży
  • 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 300 g mąki orkiszowej  typ 650 (u mnie typ 630)
  • 12 g soli
  • 300 ml wody

WYKONANIE

Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 - 12 godzin.

Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka rozrostowego, przykrywamy i odstawiamy na 45 - 60 minut.

Kiedy ciasto odpoczywa w koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół.

Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Chleb z mąki pszennej chlebowej i orkiszowej typ 2000. Pszenny chleb na zakwasie - pomarańcze i fenkuł

chleb-z-maki-pszennej-chlebowej-i-orkiszowej-typ-2000-pszenny-chleb-na-zakwasie-pomarancze-i-fenkul

Falzbrot - składany pszenny chleb - chrupiący zewnątrz i miękki w środku

falzbrot-skladany-pszenny-chleb-chrupiacy-zewnatrz-i-miekki-w-srodku

Chleb cytrynowo rozmarynowy - domowe pieczywo na drożdżach

chleb-cytrynowo-rozmarynowy-domowe-pieczywo-na-drozdzach

Domowy chleb jogurtowy na drożdżowym zaczynie

domowy-chleb-jogurtowy-na-drozdzowym-zaczynie

Komentarze

Magdalena 2020-02-17 20:30:44

idealny!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 20:34:19

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Anna 2020-02-17 20:39:54

Pysznie wygląda!
Ten chleb jest z długim zimnym wyrastaniem, więc drożdże świetnie fermentują i przez to chleb jest równie smaczny jak na zakwasie. Warto było go upiec.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 20:47:13

Tak, ta długa fermentacja zrobiła swoje, chleb jest bardzo smaczny.

Odpowiedz

Beata 2020-02-17 21:19:19

Piękny!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 21:34:04

Dziękuję

Odpowiedz

Gucio 2020-02-17 21:20:58

Mistrzowsko nacięty i wypieczony bochenek i pewnie można go upiec na zakwasie ... Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 21:33:37

Może warto spróbować upiec go na zakwasie ?

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2020-02-17 21:43:32

Pięknie Ci się upiekł!
Do kolejnego spotkania przy piekarniku. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 21:47:38

Do następnego 🙂

Odpowiedz

Badylarka 2020-02-17 21:50:21

Apetycznie wygląda Twój bochenek :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-17 22:23:48

Razem zawsze raźniej, nawet w kuchni 🙂

Odpowiedz

Kamila 2020-02-18 08:03:57

Pięknie wygląda w tym garnku!
Do następnego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-18 11:57:29

Dziękuje, do następnego 🙂

Odpowiedz

Dorota 2020-02-18 10:19:21

Pięknie upieczony, nam bardzo smakował 🙂 Super się razem wypiekało 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-18 11:58:02

Był bardzo smaczny, pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2020-02-18 17:23:47

Witaj Autorko/Autorze :) Próbowałam znaleźć kto prowadzi tak pięknego bloga, ale nie udało się. Jedną z zalet wspólnego pieczenia chleba jest właśnie odkrywanie nowych blogów. Gratuluję, miło tu zajrzeć. Co do chleba - piękny !!! Z tym pęknięciem jeszcze dodatkowo nabiera uroku. Miło było razem upiec ten ciekawy i prosty w przepisie chleb. Pozdrawiam i mam nadzieję do kolejnego razu :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-19 00:46:14

Obiecuję, że uzupełnię informację dotyczącą autora bloga 😉 pozdrawiam Ania

Odpowiedz

Werinika 2020-02-20 15:37:17

Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-20 20:35:27

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedz

Ala 2020-02-19 18:13:00

Pięknie wygląda Twój chlebek. Jaka jest średnica garnka w którym go piekłaś ? Czy on jest żeliwny ?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-19 18:47:15

Dziękuję 🙂 Tak, garnek jest żeliwny, jego średnica to: na dnie 20 cm, u góry 24 cm.

Odpowiedz

Ala 2020-02-20 06:17:40

Dziękuję

Odpowiedz

Weronika 2020-02-20 15:38:06

Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-02-20 20:33:50

Myślę, że tak 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Odkryj smaki

Kiszony czosnek


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.