W lutowej piekarni Amber zaproszenie do wspólnego wypiekania prostego i ciekawego chleba z mąki orkiszowej i kaszki kuskus. Przepis pochodzi z bloga From Snuggs Kitchen. Jest to chleb przygotowywany na drożdżach piekarskich i pieczony w żeliwnym garnku. Od jakiegoś czasu piekę chleby na zakwasie, więc zastanawiałam się czy brać udział we wspólnym wypiekaniu. Wiem jednak, że nie wszyscy jeszcze "zaprzyjaźnili" się z zakwasem, więc postanowiłam wypróbować przepis ten przepis.
Drożdżowy chleb z garnka, z mąką orkiszową, żytnią i z kuskusem. Niech nam się upiecze!
SKŁADNIKI na chleb o wadze 750 g
- 80 g suchego kuskusu
- 8 g świeżych drożdży
- 75 g pełnoziarnistej mąki żytniej
- 300 g mąki orkiszowej typ 650 (u mnie typ 630)
- 12 g soli
- 300 ml wody
WYKONANIE
Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie studzimy. W 300 ml wody rozpuszczamy drożdże i mieszamy z przestudzonym kuskusem, mąką i solą. Całość krótko wyrabiamy, aż się wszystko połączy. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej około 30 minut. Następnie przykryte wstawiamy je do lodówki na około 6 - 12 godzin.
Po upływie wymaganego czasu wyjmujemy ciasto z lodówki i zostawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie formujemy okrągły bochenek i wkładamy go do koszyka rozrostowego, przykrywamy i odstawiamy na 45 - 60 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa w koszyku rozgrzewamy piekarnik i garnek do temperatury 250°C z opcją góra/dół.
Wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka, przykrywamy pokrywką i pieczemy. Po 15 minutach obniżamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez kolejne 15 minut. Ostatnie 15 minut pieczemy bez pokrywki. Chleb studzimy na kratce.
Smacznego!
Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Stare Gary
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie
Zacisze kuchenne
Magdalena 2020-02-17 20:30:44
idealny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 20:34:19
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Anna 2020-02-17 20:39:54
Pysznie wygląda!
Ten chleb jest z długim zimnym wyrastaniem, więc drożdże świetnie fermentują i przez to chleb jest równie smaczny jak na zakwasie. Warto było go upiec.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 20:47:13
Tak, ta długa fermentacja zrobiła swoje, chleb jest bardzo smaczny.
Odpowiedz
Beata 2020-02-17 21:19:19
Piękny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 21:34:04
Dziękuję
Odpowiedz
Gucio 2020-02-17 21:20:58
Mistrzowsko nacięty i wypieczony bochenek i pewnie można go upiec na zakwasie ... Do kolejnego wspólnego pieczenia.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 21:33:37
Może warto spróbować upiec go na zakwasie ?
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2020-02-17 21:43:32
Pięknie Ci się upiekł!
Do kolejnego spotkania przy piekarniku. :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 21:47:38
Do następnego 🙂
Odpowiedz
Badylarka 2020-02-17 21:50:21
Apetycznie wygląda Twój bochenek :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-17 22:23:48
Razem zawsze raźniej, nawet w kuchni 🙂
Odpowiedz
Kamila 2020-02-18 08:03:57
Pięknie wygląda w tym garnku!
Do następnego!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-18 11:57:29
Dziękuje, do następnego 🙂
Odpowiedz
Dorota 2020-02-18 10:19:21
Pięknie upieczony, nam bardzo smakował 🙂 Super się razem wypiekało 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-18 11:58:02
Był bardzo smaczny, pozdrawiam 🙂
Odpowiedz
Małgosia z Akacjowego Bloga 2020-02-18 17:23:47
Witaj Autorko/Autorze :) Próbowałam znaleźć kto prowadzi tak pięknego bloga, ale nie udało się. Jedną z zalet wspólnego pieczenia chleba jest właśnie odkrywanie nowych blogów. Gratuluję, miło tu zajrzeć. Co do chleba - piękny !!! Z tym pęknięciem jeszcze dodatkowo nabiera uroku. Miło było razem upiec ten ciekawy i prosty w przepisie chleb. Pozdrawiam i mam nadzieję do kolejnego razu :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-19 00:46:14
Obiecuję, że uzupełnię informację dotyczącą autora bloga 😉 pozdrawiam Ania
Odpowiedz
Werinika 2020-02-20 15:37:17
Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-20 20:35:27
Myślę, że tak 🙂
Odpowiedz
Ala 2020-02-19 18:13:00
Pięknie wygląda Twój chlebek. Jaka jest średnica garnka w którym go piekłaś ? Czy on jest żeliwny ?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-19 18:47:15
Dziękuję 🙂 Tak, garnek jest żeliwny, jego średnica to: na dnie 20 cm, u góry 24 cm.
Odpowiedz
Ala 2020-02-20 06:17:40
Dziękuję
Odpowiedz
Weronika 2020-02-20 15:38:06
Na drożdżach instant też wyjdzie taki sam?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-02-20 20:33:50
Myślę, że tak 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.