Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki do barszczu. Pampuszki Mamuszki - śniadaniowe bułki czosnkowe
Jak przygotować pyszne bułki czosnkowe, znane również jako pampuszki, pieczywo popularne w kuchni ukraińskiej?
Bułki czosnkowe, czyli pampuszki - mamuszki. Pampuszki, czyli drożdżowe ukraińskie bułeczki. Te małe i pulchne bułeczki zazwyczaj podaje się do barszczu czy innych zup. Pampuszki są popularnym elementem kuchni ukraińskiej, często właśnie przygotowywane są z dodatkiem czosnku i oleju, co nadaje im wyjątkowego aromatu i smaku.
Jakie znaczenie ma ukraińskie słowo pampuszka w kontekście bułek czosnkowych?
Przepis pochodzi z książki Olii Hercules Mamuszka - Od Lwowa do Baku. Ukraińskie pampuszki to bułeczki, które tradycyjnie podaje się do barszczu. Te małe, miękkie bułeczki mogą być również serwowane jako dodatek do różnych dań, nie tylko zup. Ich nazwa, niosąca w sobie pewną dozę czułości i sympatii, może również być używana w przenośni, aby określić coś małego i słodkiego. Słowo pampuszka oznacza również piękną kobietę przy kości.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
- Dodajemy 200 g mąki i lekko mieszamy.
- Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.
- Następnego dnia rano dosypujemy resztę mąki i sól.
- Wrabiamy ciasto, albo na stolnicy, albo w mikserze z hakiem do czasu, aż będzie odchodzić od palców lub ścianek miski.
- Ciasto dzielimy na 8 porcji i z każdej formujemy bułkę.
- Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremce lub naczyniu żaroodpornym o średnicy około 24 cm.
- Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłem miejsce na około 1,5 godziny, aż bułki podwoją objętość.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220°C.
- Wyrośnięte pampuszki smarujemy obficie rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 - 25 minut, aż powstanie lśniąca i złota skórka.
- Olej mieszamy z posiekanymi ziołami, czosnkiem i szczyptą soli.
- Upieczone pampuszki wyjmujemy z piekarnika i gorące smarujemy ziołowym olejem.
PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ
- Gorące bułki od razu po upieczeniu smarujemy czosnkowym olejem.
- Biały czosnek wiosną możemy częściowo zastąpić posiekanym świeżym czosnkiem niedźwiedzim.
- Możemy upieczone bułki posmarować czosnkowym masłem.
- Polecam wiosną przygotować pyszne zielone masło czosnkowe z czosnkiem niedźwiedzim i zamrozić.
Łukasz 2020-04-16 11:54:35
Zjadłbym kilka nawet i bez barszczu! :D
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-16 16:23:08
🙂 ... i tak to wyglądało u mnie... nie zdążyłam zrobić barszczu 😉
Odpowiedz
Marzena 2020-04-16 11:54:49
Wyglądają jak milion dolarów, wow!!! Przy najbliższej okazji robię 🤗 Już kiedyś takie jadłam na Ukrainie. I przypomniałaś mi ich smak. Mam ślinitok☺️
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-04-16 16:21:44
Są przepyszne, tak szybko zjedliśmy, że nie zdążyłam zrobić barszczu 😉
Odpowiedz
Agu 2021-02-09 12:49:45
Upieczone! Bardzo dobre, takie puchate a skórka super wyszła. Dzięki za przepis!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-02-09 22:03:31
Teraz to i ja nabrałam na nie ochoty 😉 dawno nie robiłam 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.