Kiszona botwinka, idealna na letni chłodnik lub przekąskę. Wyjątkowy smak kiszonej botwinki w czosnkowej maślance. Spróbuj i delektuj się jej świeżością i intensywnym smakiem.

Odkryj wyśmienitą kiszoną botwinkę przygotowaną na maślance. Pozwól sobie na wyjątkowe doznania kulinarne i ciesz się domową kiszoną botwinką pełną intensywnych smaków!

Była już kiszona botwina na kefirze teraz proponuję podobny ferment, ale tym razem na maślance. Ząbki czosnku zmiksowałam z maślanką i tym płynem zalałam warzywa. To niezwykłe połączenie botwinki, czosnkowej maślanki i aromatycznych przypraw, takich jak chrzan, nasiona kolendry i kminek sprawia, że ta kiszonka jest wyjątkowa.

botwinka kiszona w maślance

Pomysł na botwinę fermentowaną w maślance zmiksowanej z czosnkiem pochodzi z książki Aleksandra Barona Kiszonki i fermentacje. Dodatek nasion kminku, kolendry i chrzanu to pomysł od Jarzynovej - Dominiki Wójciak. Jak się inspirować, to tylko od najlepszych.

SKŁADNIKI

  • 1 - 2 pęczki botwiny z burakami
  • 1 - 1,5 l maślanki
  • 1 płaska łyżeczka soli na 500 ml maślanki
  • 1 ząbek czosnku na 500 ml maślanki
  • kawałek świeżego chrzanu, około 5 cm
  • opcjonalnie szczypta nasion kminku, mielonej kolendry

WYKONANIE

  1. Umyte liście i łodygi botwinki kroimy na kawałki, korzeń w cienkie plasterki lub w kostkę.
  2. Obrany czosnek miksujemy z częścią maślanki - 500 ml, około 1 - 2 minuty, następnie dodajemy pozostałą maślankę i sól, miksujemy do połączenia składników.
  3. Pokrojoną botwinę wkładamy do słoja, dorzucamy obrany i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu oraz przyprawy.
  4. Całość zalewamy czosnkową maślanką i zamykamy słoik.
  5. Odstawiamy do fermentacji w temperaturze pokojowej na 2 - 3 tygodnie.
  6. Kiszonka w pierwszej fazie mocno pracuje, dlatego ważne jest aby nie zalewać maślanką słoja do pełna.
  7. Przez pierwszych kilka dni odkręcamy słoik 1 - 2 razy dziennie, aby kiszonkę odgazować.
  8. Po 2 - 3 tygodniach słój z kiszonką przenosimy do lodówki.
  9. Z ukiszonej botwinki możemy przygotować chłodnik, dodać rzodkiewkę, ogórek, szczypior, koper, jajko, awokado lub ugotowane ziemniaki i mamy gotowe danie, dla przypomnienia przepis na chłodnik z botwinki.
  10. Pamiętaj, im dłużej trwa fermentacja, tym kiszonka jest bardziej intensywna w smaku.

Zobacz również

Botwina kiszona w kefirze

botwina-kiszona-w-kefirze

Ogórki kiszone - tradycyjny, prosty przepis

ogorki-kiszone-tradycyjny-prosty-przepis

Kiszona kalarepa z burakiem - domowe kiszonki

kiszona-kalarepa-z-burakiem

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Komentarze

SzkatułkaCook 2020-05-15 18:39:56

Super przepis.
Chciałabym tylko zapytać skąd miałaś maślankę. Czy można użyć takiej sklepowej?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-05-16 13:15:30

Tak, maślankę wykorzystałam sklepową, o dobrymy składzie 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.