Jak wykorzystać zakwas chlebowy? Gofry na zakwasie chlebowym pszennym i maślance
Kiedy dokarmiamy lub odświeżamy zakwas na chleb zwykle nadwyżki lądują w koszu lub na kompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać.
Co robić z nadwyżkami zakwasu? Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu, tym razem będą to gofry.
Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano.
SKŁADNIKI
- 180 - 200 g mąki
- 330 ml maślanki
- 70 g masła
- 80 g zakwasu chlebowego pszennego
- 5 g cukru
- szczypta soli
- 2 jaja
- 1/2 łyżeczka sody
- do podania - owoce, cukier puder, jogurt, dżem...
WYKONANIE
Wieczór przed
Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy maślankę, stopione masło, zakwas, cukier i mąkę. Ciasto powinno przypominać konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie konieczności dodajmy odrobinę wody lub mąki. Konsystencja zależy od hydracji zakwasu i od gęstości maślanki.
Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Rano
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy widelcem razem z sodą i solą, dodajemy do ciasta i delikatnie, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą szpatułki ostrożnie mieszamy z ciastem. Smażymy od razu w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z owocami, jogurtem i/lub z cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.