Jak wykorzystać zakwas chlebowy?

Kiedy dokarmiamy lub odświeżamy zakwas na chleb zwykle nadwyżki  lądują w koszu lub na kompoście. Ostatecznie polecam kompost, jednak można nie wyrzucać zakwasu i sprytnie go wykorzystać.
Co robić z nadwyżkami zakwasu?  Wcześniej polecałam Wam placuszki z zakwasu, tym razem będą to gofry.

Na przygotowanie ciasta na te gofry potrzebujemy trochę czasu. Jeżeli chcemy gofry na śniadanie, zaczynamy przygotowania wieczorem. W przypadku gofrów na kolację, ciasto robimy bardzo rano.

SKŁADNIKI

180 - 200 g mąki

330 ml maślanki

70 g masła

80 g zakwasu chlebowego pszennego

5 g cukru

szczypta soli

2 jaja

1/2 łyżeczka sody

do podania - owoce, cukier puder, jogurt, dżem...

WYKONANIE

Wieczór przed

Masło rozpuszczamy i studzimy.  W misce mieszamy maślankę, stopione masło, zakwas, cukier i mąkę. Ciasto powinno przypominać konsystencję ciasta naleśnikowego, więc w razie konieczności dodajmy odrobinę wody lub mąki. Konsystencja zależy od hydracji zakwasu i od gęstości maślanki.

Przykrywamy miskę z ciastem i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Rano

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy widelcem razem z sodą i solą, dodajemy do ciasta i delikatnie, krótko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i za pomocą szpatułki ostrożnie mieszamy z ciastem. Smażymy od razu w rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z owocami, jogurtem i/lub z cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również

Placek z zakwasu na chleb ze szczypiorkiem i sezamem

placek-z-zakwasu-na-chleb-ze-szczypiorkiem-i-sezamem

Chrupiące gofry na zakwasie i zaczynie poolish

chrupiace-gofry-na-zakwasie-i-zaczynie-poolish

Żurkowe bagietki z majerankiem - bagietki na zakwasie na żurek

zurkowe-bagietki-z-majerankiem-bagietki-na-zakwasie-na-zurek

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.