Wielkanocne zajączki, wesołe drożdżowe wypieki. Orkiszowe, słodkie i miękkie bułeczki z syropem klonowym - wielkanocne zające

Drożdżowe zajączki będą uroczą ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka. Największą frajdę będą miały dzieci, kiedy pozwolimy im turlać i liczyć kulki, a potem układać z nich zajączki.

Wielkanocne zajączki możemy przygotować z każdego, ulubionego przepisu na drożdżową chałkę. Wystarczy tylko zważyć gotowe ciasto i podzielić, tak aby uzyskać 16 jednakowych mniejszych porcji na głowę i uszy, 8 większych porcji na brzuszek i zostawić odrobinę ciasta na ogonki. Jeżeli nie macie ochoty liczyć skorzystajcie z tego przepisu.

drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

SKŁADNIKI

  • 400 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
  • 30 g cukru
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju roślinnego
  • 150 ml wody
  • 8 g soli
  • 12 g świeżych drożdży
  • syrop klonowy  do smarowania
  • rodzynki na oczy dla zajączka
  • nożyczki

WYKONANIE

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
  2. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz syropu klonowego i rodzynek.
  3. Całość mieszamy i wyrabiamy, tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  4. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
  5. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aby ciasto podwoiło objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje:
    8 kawałków po 40 g na brzuszek
    8 kawałków po 25 g na głowę
    8 kawałków po 25 g na uszy
  7. Z pozostałego ciasta robimy 8 kulek na ogonki.
  8. Z kawałków na brzuszek i głowę turlamy kulki, z ciasta na uszy formujemy 8 wałeczków.
  9. Składamy zajączki na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  10. Zaczynamy od brzuszka, potem głowa, ucho i na końcu ogonek.
  11. Ucho zajączka nacinamy nożyczkami na pół (nie do końca), aby uzyskać parę uszu.
  12. Czubkiem nożyczek nacinamy miejsca na oczy i wbijamy w dziurki przecięte na pół rodzynki.
  13. Zajączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut.
  14. Wyrośnięte zajączki smarujemy syropem klonowym.
  15. Pieczemy 18 - 20 minut w temperaturze 190 °C na złoty kolor.
  16. Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki
drożdżowe orkiszowe bułeczki zajączki

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Pomysł na zajączki zaczerpnięty od Besonndersgut.
  • Z tego przepisu upieczemy 8 bułeczek zajączków.
  • Te zajączki przygotowałam na bazie przepisu na złotą chałkę na oleju i wodzie. Zamieniłam tylko mąkę pszenną typ 500 na jasną mąkę orkiszową typ 650.
  • Zajączki przed pieczeniem zamiast jajkiem posmarowałam syropem klonowy. To jest bardzo pyszna odmiana, polecam!

Zobacz również

Jaja z musem z awokado i pieprzycą siewną, czyli rzeżuchą

jaja-z-musem-z-awokado-i-pieprzyca-siewna-czyli-rzezucha

Leśny pasztet wegetariański - fasola, borowiki, orzechy i żurawina

lesny-pasztet-wegetarianski-fasola-borowiki-orzechy-i-zurawina

Domowy zakwas na żurek na dwa sposoby

zakwas-na-zurek-na-dwa-sposoby

Drożdżowe plecione bułeczki z czekoladową kruszonką

drozdzowe-plecione-buleczki-z-czekoladowa-kruszonka

Komentarze

Bernadeta 2021-03-19 21:30:24

Te zajączki są świetne, idealne do wielkanocnego koszyczka .

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-03-21 17:35:12

Tak, to bardzo dobry pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.