Chleb czekoladowy - metoda  Yudane - chlebek miękki, puszysty i długo świeży

W kwietniowej piekarni Amber czekoladowy i puszysty chleb, przygotowany zgodnie z japońską metodą Yudane.  Przepis oryginalny pochodzi z bloga Bake with Paws i tutaj znajdziecie więcej szczegółów dotyczących formowania chleba.


Yudane i Tagzhong  Jak zrobić chleb, który będzie miękki , puszysty i zachowa długo świeżość?  Polecam zastosować metodę Yudane lub Tangzhong (Water Roux). Obie metody polegają na wstępnym gotowaniu lub zaparzeniu małej części mąki, co powoduje żelatynizację skrobi. Dzięki temu tekstura upieczonego chleba jest miękka, elastyczna i puszysta.

Jakie są różnice między metodą Yudane a Tangzong.

Metoda Yudane

- przygotowujemy z  20 % mąki z przepisu

- stosunek mąki do wody  wynosi 1 : 1

- mąkę zaparzamy wodą o temperaturze około 90°C

- sparzone ciasto używamy minimum po 4 godzinach (lub po nocy przechowując je w lodówce)

Metoda Tangzhong (Water Roux)

- przygotowujemy z 7 % mąki z przepisu

- stosunek mąki do wody wynosi 1 : 5

- ciasto gotuje się na małym ogniu, aż zgęstnieje do konsystencji pasty/kleiku

- ugotowane ciasto używamy od razu po przestygnięciu (lub po nocy przechowując je w lodówce)

Więcej na ten temat poczytacie na Ani  blogu  Kuchennymi drzwiami


Składniki

CIASTO YUDANE

70 g mąki chlebowej pszennej  (u mnie typ 750 - około 13 %  białka)

70 g wrzącej wody

CIASTO WŁAŚCIWE

280 g mąki chlebowej pszennej (u mnie typ 750 - około 13 %  białka)

18 g kakao w proszku

12 g świeżych drożdży

36 g cukru trzcinowego

5 g soli

8 g mleka w proszku

26 g masła o temperaturze pokojowej

1  duże jajo - 45 g rozkłóconego jajka do ciasta, reszta do posmarowania

140 g pełnotłustego mleka plus 20 g do dodania w trakcie wyrabianie, jeżeli ciasto będzie zbyt suche

foremka keksowa o wymiarach około 21 x 12 x 11 cm  

Wykonanie

CIASTO YUDANE

Do miski wsypujemy mąkę i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy łyżką, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, najlepiej na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 minut przed użyciem, aby ciasto wróciło to temperatury pokojowej.

CIASTO GŁÓWNE

Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) i porwane na kawałki ciasto Yudane wkładamy do misy miksera. Mieszamy i wyrabiamy na niskich obrotach przez około 5 minut. Kiedy składniki dobrze się połączą nie przerywając wyrabiania dodajemy kawałek po kawałku masło. Wyrabiamy dalej przez około 10 - 13 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 - 60 minut lub do czasu podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby wypuścić powietrze i wykładamy na blat lekko podsypany mąką. Dzielimy ciasto na dwie równe porcję i formujemy z nich kule. Każdą kulę rozwałkowujemy na placek, następnie zwijamy w rulon, rulon lekko rozwałkowujemy i również zwijamy - instrukcja na zdjęciach. Uformowane ciasto umieszczamy w foremce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 - 45 minut.


Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (góra - dół). Przed pieczeniem smarujemy ciasto pozostałym jajkiem. Pieczemy przez 25  - 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Chleb na blogach:
Akacjowy blog
Cake&Bread
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Weekendy w domu i ogrodzie

Zobacz również

Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo

matnakash-plaski-ormianski-chleb-drozdzowe-ormianskie-pieczywo

Smażone drożdżowe bułeczki z szalotką i koprem włoskim

nalesniki-z-szalotka-smazone-drozdzowe-buleczki-z-szalotka-i-koprem-wloskimdrozdzowe-buleczki-smazone-na-patelni

Chleb z Ticino, pszenny chleb do odrywania, Ticino Bread

chleb-z-ticino-pszenny-chleb-do-odrywania-ticino-bread

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Komentarze

Anna 2021-04-19 21:01:50

Uroczy! Mocno czekoladowy. MNiammm...
Wspaniale, że piekłaś z nami. Do następnego!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-19 21:09:42

Chleb jest przepyszny. Cieszę się że zdążyłam 🙂 Już czekam następnego spotkania 🙂

Odpowiedz

Beata 2021-04-19 21:18:40

Piękny, czekoladowy kolor otrzymałaś! I śliczny wałek :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-19 21:34:19

Dziękuje 🙂 Wałek jest wykonany z drzewa oliwnego, pamiątka z Toskanii. Do następnego spotkania 🙂

Odpowiedz

Ala 2021-04-19 21:18:59

Jaki piękny , normalnie udał się na medal, zloty

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-19 21:32:07

Złoty medal? To najlepsza nagroda 🙂 Dziękuję

Odpowiedz

Bernadeta 2021-04-19 21:26:30

Niesamowicie apetyczny wypiek. Takiego chleba jeszcze nie widziałam.

Odpowiedz

Cake&Bread 2021-04-19 21:33:56

Super chlebek, pięknie wypieczony. Do następnego razu :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-20 09:57:34

Dziękuję 🙂 Do następnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-19 21:35:17

Chleb jest przepyszny i był to mój pierwszy raz 🙂

Odpowiedz

Badylarka 2021-04-19 21:32:52

Piękny i apetyczny :)
Dziękuję za wspólny czas :)

Odpowiedz

Gucio 2021-04-19 22:23:45

Wzorcowy chlebek o wspaniałym kolorze i do tego upieczony w ślicznej foremce. Do kolejnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-20 09:55:54

Dziękuję 🙂 Do kolejnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2021-04-20 13:51:03

Piękny chlebek :) A jak masz na imię autorze, autorko bloga ? Przeszukałam strony i nie znalazłam :) Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-21 12:49:12

Dziękuję 🙂 Mam na imię Ania ... i w wolnej chwili uzupełnię tę informację na blogu 😉 Małgosiu, pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz

Dorota 2021-04-20 18:05:11

Ale mocno czekoladowy, cudny wypiek 🙂 Dziękuję i do nastepnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-04-21 12:47:21

Do następnego 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.