Drożdżowe buchty z pieczonymi śliwkami
Miękkie, słodkie i puszyste drożdżowe bułeczki do odrywania podane z pieczonymi śliwkami.

Bułki te możemy oczywiście nadziać śliwkami i upiec. Dla mnie jednak nadzienia śliwkowego wiecznie jest za mało. Dlatego przeprowadziłam dekonstrukcję deseru i upiekłam osobno bułki i osobno śliwki. Dzięki temu bułki są bardziej puszyste i miękkie a śliwek mogę teraz dodać tyle ile lubię.
Składniki
BUŁKI
50 g cukru
15 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 jajo
250 g mąki typ 500
szczypta soli
otarta skórka z 1/2 cytryny lub limony
40 g masła miękkiego
SOS MLECZNY
100 ml mleka
30 g cukru
30 g masła
ŚLIWKI
1 kg śliwek - śliwki węgierki lub inne
3 - 4 łyżki miodu
1/2 - 1 łyżeczki cynamonu
Wykonanie
BUŁKI
W misce miksera mieszamy drożdże z mlekiem i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki (z wyjątkiem masła) i wyrabiamy na niskich obrotach przez około 5 minut. Kiedy składniki dobrze się połączą nie przerywając wyrabiania dodajemy kawałek po kawałku masło. Wyrabiamy dalej przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 – 60 minut lub do czasu kiedy podwoi objętość.
W małym rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na mleczno maślany słodki sos, studzimy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 - 10 porcji, z których formujemy kule.
Foremkę lub inne naczynie do pieczenia o średnicy około 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno foremki wylewamy połowę sosu mlecznego i układamy na nim w równych odstępach kule z ciasta. Możemy je delikatnie obtoczyć w tym sosie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Bułki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C przez 20 minut. Następnie polewamy je pozostałym sosem mlecznym i pieczemy jeszcze 10 minut.
Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z pieczonymi śliwkami.
ŚLIWKI
Śliwki przekrawamy na pół i drylujemy. Połówki owoców układamy na blaszce, skórką do dołu, polewamy miodem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 30 minut.
Tagi
śniadanie do pracyciasto z owocamideser z owocamidrożdżówkipieczone śliwkiśniadanie na słodkodrożdżowe bułeczkipieczywo do odrywaniaZobacz również
Śniadanie lub deser - jogurt z pieczonymi śliwkami i granolą

Mini pankejki na kefirze z truskawkami macerowanymi w miodzie

Bułeczki drożdżowe z budyniem, agrestem i kruszonką

Śliwki pod chrupiącą skorupką z orzechami laskowymi

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.