Wenezuelski świąteczny chleb z szynką

Pan de jamón venezolano - Wenezuelski chleb z szynka, rodzynkami oliwkami

Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata.

drożdżowe ciasto pieczywo z szynką

Istnieje wiele przepisów na ten chleb, każda rodzina ma swój przepis. Pan de Jamón, popularny chleb z Wenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella.

Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber

Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 7 g drożdży instant (lub 15 g świeżych)
  • 4 g soli
  • 20 g cukru
  • 30 g mleka w proszku
  • 1 jajko
  • 230 ml ciepłej wody
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

NADZIENIE

  • 100 g boczku surowego wędzony w plastrach
  • 160 g szynki gotowanej wędzonej w plastrach
  • 100 g oliwek nadziewanych czosnkiem lub czerwoną papryką
  • 30 g rodzynek
  • 150 g mozzarelli porwanej na kawałki
  • papryka chili w płatkach wg uznania

GLAZURA

  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki miodu

WYKONANIE

Do filiżanki wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aż powstanie piana.

Po uzyskaniu piany dodajemy rozczyn drożdżowy do mąki, mleka w proszku, pozostałej części ciepłej wody i lekko ubitego jajka. Mieszamy, najlepiej w mikserze z hakiem. W miarę wyrabiania dodajemy małymi porcjami masło. Przestajemy wyrabiać, jak ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk.

Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie.

drożdżowe ciasto pieczywo z szynką

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy każdą porcję na prostokąt (około 30 x 40 cm). Jeden bok ciasta nacinamy w paski (nożem lub metalową skrobką do ciasta). Na początek wzdłuż nienaciętego boku układamy oliwki i zawijamy ciasto, żeby "zamknąć" oliwki. Następnie na pozostałej powierzchni (do nacięcia) ciasta rozkładamy rodzynki, boczek i kawałki mozzarelli. Posypujemy płatkami chili, układamy plastry szynki i zwijamy ciasto w roladę. Z drugą porcją postępujemy identycznie i układamy chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 do 40 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.

Pieczemy chleby przez 20 minut, następnie smarujemy jajkiem zmniejszanym z miodem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy pokrojone w plastry.

Uwagi:

  • Ilość szynki, boczku, oliwek i rodzynek może się różnić w zależności od smaku, jeśli bardzo lubisz, dodaj więcej…
  • Jeśli nie masz mleka w proszku, zastąp wodę zwykłym mlekiem.

Pan de Jamón na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Śledzie z rodzynkami czerwonym pieprzem i limonką

sledzie-z-rodzynkami-czerwonym-pieprzem-i-limonka

Chlebowy wieniec świąteczny, pszenny chleb z makiem na zakwasie

chlebowy-wieniec-swiateczny-pszenny-chleb-z-makiem-na-zakwasie

Mini pizza z dodatkiem awokado i przepiórczych jaj

mini-pizza-z-dodatkiem-awokado-i-przepiorczych-jaj

Komentarze

Anna 2021-11-15 20:16:12

Pysznie się prezentuje. U nas został zjedzony w tri miga. Dziękuję za wspólne listopadowe pieczenie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-11-15 20:52:43

U nas też było szybko... jeden bochenek zjedliśmy jeszcze na gorąco 😉

Odpowiedz

Gucio 2021-11-15 20:59:38

Wspaniale zrolowany i upieczony i smakowity pomysł z dodatkami mozzarelli i chili. Do kolejnego wypiekania.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-11-16 22:49:04

Dziękuję i do kolejnego wypiekania 🙂

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2021-11-16 10:10:08

Ale ładny! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-11-16 22:49:16

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Patrycja Reszko 2021-11-17 16:20:44

Chętnie wypróbuję przepis!

Odpowiedz

Bernadeta 2021-11-17 17:05:13

Świetny wypiek, wyglada bardzo apetycznie i ciekawie.

Odpowiedz

Marzena 2021-11-21 11:58:00

Sorki, że dopiero dzisiaj... Cudowności! Wygląda mega apetycznie. Udał nam się listopadowy wypiek🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2021-11-22 13:03:50

Pyszny pomysł 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.