Domowe wypieki - drożdżowe rogaliki z żółtym serem, szynką, otrębami i makiem. Wytrawne rogaliki na śniadanie, obiad lub kolację. Drożdżowe ciasto bez wyrabiania

Przepis na wytrawne drożdżowe rogaliki bez wyrabiania. Łatwe ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, bez specjalnego sprzętu oraz doświadczenia. Wystarczy połączyć składniki, odstawić do wyrośnięcia, z otrzymanego ciasta uformować  pożądany kształt i wstawić do pieca.

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

Kanapka z serem i szynką to już chyba w większości domostw klasyk. Znalazłam przepis i pomysł, jak połączyć te składniki, aby przygotować smaczną i poręczną przekąskę. Rogaliki z serem i szynką, to drożdżowe pieczywo, gdzie dodatki ukryte są skrzętnie w cieście.

Przepis pochodzi z książki Buła i przyjaciele Iny-Janine Johansen. Taki wytrawny rogalik to idealna przekąska na śniadanie, obiad czy kolację, jak również świetny dodatek do zup i sałatek.

SKŁADNIKI na 12 - 15 rogalików

  • 600 g mąki uniwersalnej lub tortowej
  • 50 g otrębów pszennych lub owsianych
  • 1/2 łyżeczki suszonych drożdży lub około 5 g świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml zimnej wody
  • 150 g szynki pokrojonej w cienkie paski
  • 150 g startego żółtego sera
  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam lub mak
>WYKONANIE
  1. W dużej misce mieszamy wodę i drożdże.
  2. Dodajemy mąkę, otręby i sól, mieszamy, aż powstanie jednolite lepkie ciasto.
  3. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy na kuchennym blacie na około 8 - 20 godzin.
  4. Następnie wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 2 godziny (w lodówce ciasto może stać do 4 dni). Schłodzone ciasto lepiej wałkować i łatwiej z niego formować rogaliki.
  5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy na posypany mąką blat.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 60 cm.
  7. Górne 2/3 ciasta posypujemy szynką i serem.
  8. Składamy dolną 1/3 ciasta na środkową1/3.
  9. Na koniec składamy jeszcze raz aby przykryć pozostałą część ciasta z farszem , mocno dociskamy.
  10. Ciasto kroimy na trójkąty wzdłuż szerokości.
  11. Każdy trójkąt zwijamy w rogalik i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  12. Przykrywamy rogaliki ściereczką i pozostawiamy na około 1 godzinę, aż podwoją swoją objętość.
  13. Przed pieczeniem smarujemy rogale rozkłóconym jajem i posypujemy makiem lub sezamem.
  14. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym to temperatury 220°C  przez około 15 - 20 minut, aż będą złociste i wypieczone.

Zobacz również

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

wiazane-drozdzowe-bulki-sniadaniowe-z-makiem

Dyniowa ciabatta z pestkami dyni - drożdżowe pieczywo

dyniowa-ciabatta-z-pestkami-dyni-drozdzowe-pieczywo

Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo

matnakash-plaski-ormianski-chleb-drozdzowe-ormianskie-pieczywo

Komentarze

Sylwia 2023-03-14 15:48:43

Takich jeszcze nie robiłam. Z chęcią spróbuję.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-16 10:51:12

Warto spróbować, są smaczne 🙂

Odpowiedz

Adam 2023-03-16 08:55:07

Wyglądają przepysznie! Na pewno spróbuję upiec te rogaliki w domu. Podoba mi się, że nie trzeba specjalnego sprzętu ani doświadczenia w pieczeniu, bo ja jestem raczej początkującym piekarzem.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-16 10:50:33

Dziękuję 🙂 Polecam, to bardzo łatwe w wykonaniu i smaczne rogaliki.

Odpowiedz

Iwona 2023-03-22 10:05:31

Rogaliki z serem i szynką wyglądają wyśmienicie. Zupełnie inne niż dotychczas robiłam. :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-03-23 13:21:35

Rogaliki są bardzo smaczne, warto spróbować 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.