Pan de jamón venezolano - Wenezuelski chleb z szynka, rodzynkami oliwkami
Jest to tradycyjny chleb wypiekany na Boże Narodzenie w Wenezueli. Wszyscy Wenezuelczycy, bez względu na to, gdzie są, chcą jeść chleb z szynką na Święta. Stał się na tyle popularny, że można go dostać w piekarniach w różnych zakątkach świata.
Istnieje wiele przepisów na ten chleb, każda rodzina ma swój przepis. Pan de Jamón, popularny chleb z Wenezueli nadziewa się zwykle szynką i oliwkami, ale czasem też innymi dodatkami, takimi jak papryka, bekon, rodzynki, orzechy. a także orzechy czy kapary. Proporcje dodatków i sposób przygotowania ciasta mogą się nieco różnić. Do swojego chleba dodałam ser mozzarella.
Ciasto wypiekamy wspólnie w ramach listopadowej piekarni Amber
Opis i zdjęcia przygotowania chleba na blogu: Bizcochos y Sancochos
SKŁADNIKI
CIASTO
NADZIENIE
GLAZURA
WYKONANIE
Do filiżanki wlewamy 1/4 szklanki ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i drożdże, mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na około 5 minut, aż powstanie piana.
Po uzyskaniu piany dodajemy rozczyn drożdżowy do mąki, mleka w proszku, pozostałej części ciepłej wody i lekko ubitego jajka. Mieszamy, najlepiej w mikserze z hakiem. W miarę wyrabiania dodajemy małymi porcjami masło. Przestajemy wyrabiać, jak ciasto wchłonie masło, będzie gładkie i nie będzie przyklejało się do rąk.
Ciasto pozostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 do 45 minut. W międzyczasie przygotowujemy składniki na nadzienie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy każdą porcję na prostokąt (około 30 x 40 cm). Jeden bok ciasta nacinamy w paski (nożem lub metalową skrobką do ciasta). Na początek wzdłuż nienaciętego boku układamy oliwki i zawijamy ciasto, żeby "zamknąć" oliwki. Następnie na pozostałej powierzchni (do nacięcia) ciasta rozkładamy rodzynki, boczek i kawałki mozzarelli. Posypujemy płatkami chili, układamy plastry szynki i zwijamy ciasto w roladę. Z drugą porcją postępujemy identycznie i układamy chlebki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 do 40 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Pieczemy chleby przez 20 minut, następnie smarujemy jajkiem zmniejszanym z miodem i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Podajemy pokrojone w plastry.
Uwagi:
- Ilość szynki, boczku, oliwek i rodzynek może się różnić w zależności od smaku, jeśli bardzo lubisz, dodaj więcej…
- Jeśli nie masz mleka w proszku, zastąp wodę zwykłym mlekiem.
Pan de Jamón na blogach:
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne
Anna 2021-11-15 20:16:12
Pysznie się prezentuje. U nas został zjedzony w tri miga. Dziękuję za wspólne listopadowe pieczenie.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-15 20:52:43
U nas też było szybko... jeden bochenek zjedliśmy jeszcze na gorąco 😉
Odpowiedz
Gucio 2021-11-15 20:59:38
Wspaniale zrolowany i upieczony i smakowity pomysł z dodatkami mozzarelli i chili. Do kolejnego wypiekania.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-16 22:49:04
Dziękuję i do kolejnego wypiekania 🙂
Odpowiedz
Konwalie w kuchni 2021-11-16 10:10:08
Ale ładny! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-16 22:49:16
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Patrycja Reszko 2021-11-17 16:20:44
Chętnie wypróbuję przepis!
Odpowiedz
Bernadeta 2021-11-17 17:05:13
Świetny wypiek, wyglada bardzo apetycznie i ciekawie.
Odpowiedz
Marzena 2021-11-21 11:58:00
Sorki, że dopiero dzisiaj... Cudowności! Wygląda mega apetycznie. Udał nam się listopadowy wypiek🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-11-22 13:03:50
Pyszny pomysł 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.