Czarne ciasto pieczone w słoiku. Babeczki na piwie z czarnym kakao

Muffinki z czarnym kakao, ciemnym piwem, czekoladą i rodzynkami

Czarne babeczki możemy upiec w słoikach lub w formie na muffinki.  Jeżeli zdecydujecie się na wersję w foremkach, zobaczcie, jak zrobić papierowe papilotki do muffinek

ciasto pieczone w słoiku weck czarne babeczki

Wersja babeczek pieczonych w słoiku jest bardziej praktyczna w przeciwieństwie do wersji w foremkach. Ciasto zamknięte na gorąco w słoiku możemy przechowywać o wiele dłużej. Kiedy będziemy mieli ochotę na coś słodkiego, możemy sięgnąć do lodówki po słoik z babeczką.

Fajnym pomysłem jest również wykorzystanie takiej babeczki do warstwowego deseru. Otwieramy słoik i kruszymy drobno ciasto. Układamy w kilku słoikach/szklankach warstwy kremu, owoców i pokruszonego ciasta, podobnie jak: leśny mech w słoiku lub warstwowy deser z leśnym mchem, owocami, jogurtem

Składniki

CIASTO

250 g mąki pszennej typ 500

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

25 g rodzynek

50 g ciemnej czekolady 70%

150 g cukru

150 g masła roztopionego i przestudzonego

3 jaja

250 ml ciemnego piwa

DODATKOWO

masło do smarowania słoików

KREM

230 g  mascarpone

1 – 2 łyżki ciemnego kakao

250 ml  śmietanki  30 – 36%

2 – 3 łyżki cukru pudru

owoce do przybrania

Wykonanie

CIASTO

Masło roztapiamy i studzimy.

W jednej misce mieszamy  mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy rodzynki i posiekaną czekoladę, mieszamy. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy przestudzone masło i ciemne piwo, mieszamy.

Słoiki smarujemy od wewnątrz do 2/3 wysokości masłem.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C

Suche składniki łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do słoików, do 2/3 wysokości, uważając aby krawędzie słoiczka utrzymać w czystości.  Słoiki (bez nakrętek) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 –  40 minut lub do suchego patyczka.  

Ostrożnie, w ochronnych rękawicach wyjmujemy słoiki z piekarnika i gorące od razu zamykamy. Ciasto studzimy w zamkniętych słoikach, przestudzone wstawiamy do lodówki.

czarne kakao czarna muffinka babeczka w słoiku

Czarne babeczki upiekłam w słoikach typu WECK z gumką i sprężynkami. Możemy upiec ciasto w zwykłych słoikach, zamykanych zakrętką typu twist, z pewnością efekt będzie taki sam.

Tak przygotowane ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni (ponoć dłużej, ale tego nie sprawdziłam). Przed otwarciem upewnijmy się, że ciasto dobrze zachowało próżnię (powinniśmy usłyszeć przy otwieraniu charakterystyczne syczenie, podobnie jak w przypadku przetworów).

Babeczki możemy podać z kremem i owocami. Możemy je przed podaniem nakłuć wykałaczką i nasączyć ponczem, np. z alkoholem.  

KREM

Mascarpone mieszamy dokładnie z kakao.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem na krem, pod koniec ubijania dodajemy mascarpone. Całość chwilę ubijamy i wstawiamy do lodówki.

Jak upiec i przechowywać ciasto w słoiku?

Oto kilka praktycznych wskazówek:

  1. Słoiki, pokrywki, gumka powinny być wysterylizowane (wyparzone).
  2. Słoiki wypełniamy ciastem maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto podczas pieczenia rośnie, więc musimy zostawić wystarczająco dużo miejsca, aby potem móc zamknąć słoik.
  3. Ciasto pieczemy w słoikach bez pokrywki.
  4. Czas pieczenia zależy od pojemności słoików.
  5. Aby sprawdzić czy ciasto się upiekło warto przeprowadzić  test suchego patyczka
  6. Słoiki powinniśmy szybko zamknąć, od razu po upieczeniu ciasta. Powstanie w środku próżnia i wówczas ciasto możemy przechowywać w lodówce do czterech tygodni.
  7. Podczas otwierania powinniśmy usłyszeć charakterystyczne syczenie, podobnie jak przy otwieraniu przetworów. Mamy wówczas pewność, że powstała próżnia i ciasto jest zdatne do spożycia.

2 thoughts on “Czarne ciasto pieczone w słoiku. Babeczki na piwie z czarnym kakao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *