Wiązane drożdżowe bułki śniadaniowe z makiem

Bułeczki węzełki, mięciutkie i maślane, idealne na każdą porę dnia

W marcowej Piekarni Amber miękkie i maślane bułki z makiem. Jest przy nich trochę pracy, tj. wyrabiania, turlania, wałkowania i wiązania. Jak dla mnie to bardzo dobra manualna terapia. Idealna, aby w tym trudnym czasie chociaż na chwilę odciągnąć od głowy wszystkie złe myśli.

wiązane bułki supełki węzełki

Wiązane bułki Petera Reinharda - Knotted Dinner Rolls - przepis z Fine Cooking

18 bułek
SKŁADNIKI

  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml oleju roślinnego  
  • 30g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 6 g soli
  • 1 jajko do ciasta
  • 1 jajko do smarowania + 1 łyżka mleka
  • mak do dekoracji
>WYKONANIE
  1. W rondelku podgrzewamy mleko, powinno być letnie. 
  2. Zdejmujemy z ognia, dodajemy drożdże, mieszamy, aż się rozpuszczą. 
  3. Dodajemy olej i masło (masło może zacząć się topić, ale nie ma problemu, jeśli nie rozpuści się całkowicie), następnie dodajemy cukier. Odstawiamy na około 5 - 10 minut.
  4. W mikserze stojącym, z nasadką łopatkową mieszamy mąkę, sól i jajko. 
  5. Dodajemy mieszaninę drożdży i mieszamy na wolnych obrotach, około 1 minuty,  aż utworzy się gruboziarnista kula ciasta. Odstawiamy na 5 minut.
  6. Zamieniamy nasadkę łopatkową na hak  i wyrabiamy ciasto na średnich obrotach około 3 minuty lub do momentu,  aż ciasto stanie się miękkie, elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, dodajemy 1 łyżkę mąki, jeśli zbyt sztywne, 1 łyżkę mleka.  
  7. Rozciągamy i składamy ciasto i formujemy z niego kulę.
  8. Władamy ciasto stroną ze szwem do dołu do lekko naoliwionej miski, która powinna być dwa razy większa od ciasta. Szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości,  na około 90 minut.*
  9. Wykładamy dwie blachy z piekarnika papierem do pieczenia.
  10. Ciasto dzielimy na osiemnaście kawałków, formujemy kulki, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
  11. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek o długości około 30 cm.
  12. Owijamy wałki z ciasta wokół palców na luźny węzeł, a końcówki zawijamy do środka - jedną od góry, drugą pod spód.
  13. Węzełki układamy na blachach, przykrywamy i odstawiamy na około 1 - 1,5 godziny.
  14. Podgrzewamy piekarnik do 200°C.
  15. Przed pieczeniem jajko mieszamy z 1 łyżką mleka i smarujemy bułki. Posypujemy bułki makiem.
  16. Blachy do pieczenia wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 6 minut. Obracamy blachy o 180 stopni i zamieniamy ich położenie. Pieczemy dalej kolejne 6 - 8 minut, aż bułki staną się złotobrązowe na wierzchu i nieco się zrumienią pod spodem. Studzimy na kratce.

* Możemy przygotować ciasto do 4 dni naprzód. Przechowujemy je wtedy dobrze zapakowane w lodówce.

Bułki na blogach:
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Rodzinnie roślinnie
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Zobacz również

Nocne bułki śniadaniowe z maślanką i ziarnami

nocne-bulki-sniadaniowe-z-maslanka-i-ziarnami

Matnakash - płaski ormiański chleb. Drożdżowe ormiańskie pieczywo

matnakash-plaski-ormianski-chleb-drozdzowe-ormianskie-pieczywo

Złota chałka, drożdżowy warkocz bez masła i mleka

zlota-chalka-drozdzowy-warkocz-bez-masla-i-mleka

Ciabatta rustykalna, domowe włoskie pszenne pieczywo

ciabatta-rustykalna-domowe-wloskie-pszenne-pieczywo

Komentarze

Anna 2022-03-14 20:04:32

Przepiękne. Takie równiutkie i uśmiechnięte.
Bardzo się cieszę, że piekłaś z nami te bułki.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:12:33

Dziękuję, to zaplatanie bardzo dobrze na mnie podziałało 😉 Aniu, to był świetny pomysł!

Odpowiedz

Dorota 2022-03-14 20:08:41

Przecudnej urody Twoje bułki 🙂 Do upieczenia 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:13:22

Dziękuję 🙂 Do następnego spotkania 🙂

Odpowiedz

Marzena 2022-03-14 20:16:56

Prześliczne 😊 Jak z najlepszej piekarni 😊

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:13:52

Dziękuję 🙂 jest mi bardzo, bardzo miło 🙂

Odpowiedz

Kamila 2022-03-14 20:18:22

Piękne bułki na ślicznej tacy!
Dziękuję za wspólne wypiekanie w tych trudnych czasach!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:20:12

Dziękuję 🙂 To był bardzo dobry pomysł, taka krótka odskocznia i na dodatek bardzo pyszna 🙂

Odpowiedz

Beata 2022-03-14 20:31:04

Bułeczki wyglądają przepyszne!
U mnie także turlanie i zaplatanie pozwala wyciszyć umysł.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:21:04

Terapeutyczny wypiek 🙂 Musimy to powtórzyć 😉

Odpowiedz

Gucio 2022-03-14 20:39:10

Pięknie rumiane i wspaniale zawiązane widać wprawną rękę i efekty manualnej terapii.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-03-14 22:23:36

Dziękuję 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.