Czosnek niedźwiedzi. Masełko czosnkowe z czosnku niedźwiedziego

Genialne masełko czosnkowe według pomysłu Jarzynovej

Czosnek niedźwiedzi jest zdrowy i smaczny, ale sezon na niego jest krótki. Polecam więc świetny sposób na zachowanie wiosennego smaku czosnku na zaś.

Taki czosnkowe masło to wspaniały dodatek  do zup, risotto, duszonej młodej kapusty, smażonych szparagów, omletów, makaronów i jajecznicy.  Możemy po prostu rozsmarować je  na kromce chleba i podać z chrupiącą rzodkiewką, ogórkiem.  Będzie też idealne do odrywanych czosnkowych bułeczek, czyli Pampuszek – polecam przepis.

Masełko czosnkowe z czosnku niedźwiedziego

„To masełko czosnkowe jest genialne!  Szukając sposobu, by zachować ten „świeży” czosnkowy smak przygotowałam masełko i póki co to najlepsze co udało mi się osiągnąć w kategorii „czosnek niedźwiedzi na zaś”. Masełko ma intensywnie zielony kolor i fajny czosnkowy ale nie za intensywny smak. No prawie można się całować, z kimś bliskim można na pewno ”  – Dominika Wójciak – Jarzynova

Po takiej rekomendacji musiałam zrobić to masełko i … nie zawiodłam się.  Masełko czosnkowe jest wspaniałe i również uważam, że póki co to najlepszy pomysł na zachowanie wiosennego smaku czosnku na zaś.

SKŁADNIKI

  • 1 duży pęczek czosnku niedźwiedziego – u mnie to około 40 – 50 sztuk liści
  • 1 kostka dobrego masła
  • szczypta soli

WYKONANIE

Liście czosnku myjemy, dokładnie obsuszamy i siekamy, razem z łodyżkami.  W szerokim rondelku lub na dużej patelni rozpuszczamy kostkę masła razem z posiekanymi liśćmi czosnku i szczyptą soli.

Na wolnym ogniu podgrzewamy czosnek na maśle, aż lekko zwiędnie i lekko odparuje, około 10 minut. Musimy zachować czujność, aby masło za mocno się nie rozwarstwiło i żeby jednocześnie zbyt nie przesmażyć czosnku.

czosnek niedźwiedzi mrożone masłeko czosnkowe

Całość blendujemy na jednolity mus. Część masełka przelewamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki, do bieżącego wykorzystania. Część zmiksowanego masła warto zamrozić.  Polecam silikonowe foremki, wtedy mamy gotowe małe porcje do rozmrożenia.

Czosnek niedzwiedzi z przepisu Jarzynovej

Pierwszą porcję zmiksowałam na gorąco i chyba dałam więcej liści, dlatego masło wyszło intensywnie zielone. Drugim razem miałam już trochę mniej liści i zostawiłam masło na patelni. Miksowałam kiedy lekko stężało, masło było jaśniejsze i bardziej kremowe.  Sami zdecydujcie, które wolicie, w smaku obie wersje są przepyszne.

One thought on “Czosnek niedźwiedzi. Masełko czosnkowe z czosnku niedźwiedziego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.