Majowa piekarnia i domowy chleb jogurtowy na drożdżach

W majowej piekarni Amber chleb dla tych, którzy jeszcze nie zaprzyjaźnili się z zakwasem, ale nie tylko. Jest to również wypiek, dla tych którzy potrzebują chleba szybko. Wtedy kiedy nie mają czasu na dłuższy proces, jaki towarzyszy wypiekom na zakwasie.

chleb jogurtowy na drożdżach

Przepis na jogurtowy chleb na zaczynie – Zorra. Zmodyfikowałam odrobinę przepis, bo bardziej smakuje mi pieczywo na mące chlebowej typ 750.  Zaczyn możemy przygotować wieczorem i dalej postępować, jak w przepisie. Możemy również przygotować rano, wieczorem wyrobić ciasto i schować na noc do lodówki. Na drugi dzień rano wystawiamy ciasto z lodówki na godzinę i dalej postępujemy, tak samo (zaczynając od pkt. 3)

domowe pieczywo drożdżowy chleb jourtowy

SKŁADNIKI

ZACZYN ( przygotować 12 godzin wcześniej)

  • 100 g mąki pszennej typ 500
  • 50 - 60 g wody
  • 0,5  - 1 g świeżych drożdży

CIASTO

  • zaczyn
  • 210 g wody
  • 5 g świeżych drożdży
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  •  8 g soli

WYKONANIE

  1. Składniki na zaczyn mieszamy w miseczce, dzień przed pieczeniem, wieczorem, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc na kuchennym blacie.
  2. Następnego dnia do miski miksera wlewamy wodę, dodajemy świeże drożdże, zaczyn i jogurt, mieszamy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy na wolnych obrotach przez około 4 minuty. Dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 5 minut na obrotach. Konsystencja ciasta powinna być miękka, ale nie klei się.
  3. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia przez 90 minut, po 45 minutach rozciągamy i raz składamy.
    SKŁADANIE CIASTA  – zwilżoną wodą dłonią chwytamy ciasto z jednej strony, lekko naciągamy i składamy do środka. Obracamy miskę z ciastem i powtarzamy  3 – 4 razy ze wszystkich stron.
  4. Formujemy bochenek i umieszczamy szwem do góry w koszyku rozrostowym. Przykrywamy ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut.
  5. Rozgrzewamy piekarnik i blachę do 240 - 250°C, na dno piekarnika wstawiamy żaroodporną miskę z wodą. Ostrożnie wykładamy ciasto z kosza na papier do pieczenia i wsuwamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut.  Otwieramy na krótko drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i zmniejszamy temperaturę do 210 - 220°C. Piecz przez 25 - 30 minut. Chleb studzimy na kratce.
  6. Chleb możemy upiec w żeliwnym garnku. Wówczas przed pieczeniem garnek nagrzewamy w piekarniku 45 minut w temperaturze 250°C.  Bochenek delikatnie przekładamy na papier do pieczenia, nacinamy  np. żyletką. Przekładamy chleb z papierem do pieczenia do mocno rozgrzanego garnka, przykrywamy i pieczemy 20 minut w temperaturze 250°C. Następnie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 210/230°C (temperatura zależy od piekarnika) i pieczemy kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Chleb jogurtowy na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Tajemnice smaku
Zacisze kuchenne

Kategorie

Z KUCHNIPieczywo

Zobacz również

Chleb graham z pastą miso i prażonym sezamem

chleb-graham-z-pasta-miso-i-prazonym-sezamem

Chleb na zakwasie z jalapeño, cheddarem i szczypiorkiem

chleb-na-zakwasie-z-jalapeno-cheddarem-i-szczypiorkiem

Chleb na zakwasie z ciemnym piwem, miodem i orzechami włoskimi

chleb-na-zakwasie-z-ciemnym-piwem-miodem-i-orzechami-wloskimi

Chleb z Vermont na zakwasie z mąką żytnią razową

chleb-z-vermont-na-zakwasie-z-dodatkiem-maki-zytniej-razowej-pieczony-w-zeliwnym-garnku

Komentarze

Marzena 2022-05-30 20:06:23

Cudny! Następnym razem zrobię wg Twojej receptury 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-30 20:17:40

Dziękuję 🙂 Lubię pieczywo dłużej fermentowane i lepiej się po nim czuję 😉

Odpowiedz

Dorota 2022-05-30 20:09:35

Ale magiczny bochen u Ciebie, cudo 🙂 Ja zamieniłam na farinę 00. Miło się razem wypiekało.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-30 20:13:35

Dziękuję 🙂 Zmieniłaś na mąkę 00? Pewnie bochenek jest lekki i puszysty, zaraz zerknę 😉

Odpowiedz

Anna 2022-05-30 20:19:42

Piękny bochenek. Mnie się podoba jego skład i trochę trwa jednak przygotowanie. Będę czasami wracać do tego przepisu. Dziękuję za majowy czas w Piekarni.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-30 20:59:46

Chleb jest bardzo smaczny i myślę, że dzięki jogurtowi długo utrzymuje świeżość. Dziękuję za majowy czas w Piekarni 🙂

Odpowiedz

Gucio 2022-05-30 21:05:34

Profesjonalny bochenek z wzorcowymi nacięciami i gratuluję idealnego miękiszu. Do kolejnego wspólnego pieczenia.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-30 21:23:43

Dziękuję 🙂 Do kolejnego wpólnego pieczenia 🙂

Odpowiedz

Kamila 2022-05-31 07:46:17

Cudny ten Twój bochenek, zachwycam się! Mistrzowskie masz wypieki!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-31 15:57:28

Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

Odpowiedz

Małgosia z Akacjowego Bloga 2022-05-31 08:45:58

Aniu chleb piękny. Następnym razem skusze się na wersję okrągłą, bo wygląda zjawiskowo :) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne wypieknie.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-05-31 15:56:55

Dziękuję pięknie 🙂 Mam nowy garnek żeliwny, okrągły i teraz wypiekam takie bochenki 😉

Odpowiedz

Konwalie w kuchni 2022-05-31 20:00:41

Śliczny! Chyba też zrobię okrągły. :)

Odpowiedz

Dorota 2022-06-16 10:33:38

Nigdy nie piekłam chleba,ale na widok tego bochenka...podejme wyzwanie😁 mam jedno pytanie,czy świeże drożdże mogę zastąpić suszonymi i w jakiej ilości?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2022-06-16 12:43:18

Tak, świeże drożdże można zastąpić suszonymi. 5 g świeżych drożdży to będzie około 2 g suszonych

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.