Tarty wypełnione frangipane, czyli migdałowym kremem z dodatkiem owoców agrestu. Pyszne i kruche letnie ciastko z sezonowymi owocami, idealne do kawy

Tartaletki z migdałowym kremem bardzo dobrze komponują się z sezonowymi owocami. Deser możemy przygotować z agrestem, jak również z malinami, porzeczkami, morelami, czy też z wiśniami.

Tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Frangipane, czyli puszyste nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki.  Bardzo łatwa w przygotowaniu pasta o słodko orzechowym smaku. Frangipane jest podstawowym składnikiem wielu deserów, m.in. tart czy bostocków. Polecam przepis na Bostocki z chałki z migdałowym kremem

Tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Wodę z kwiatów pomarańczy, mąkę migdałową  lub blanszowane migdałowe możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchnie świata

Tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Z podanych składników przygotujecie 6 małych tart w foremkach o średnicy około 10 cm

SKŁADNIKI

CIASTO

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 40 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka  wody z kwiatów pomarańczy - opcjonalnie

FRANGIPANE - KREM MIGDAŁOWY

  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 80 g mielonych migdałów bez skórki lub mąki migdałowej
  • 10 g mąki pszennej
  • 300 g świeżego lub mrożonego agrestu
  • cukier puder do posypania

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy ciasto.  Mąkę i masło w kawałkach wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy cukier puder, żółtka i wodę z kwiatów pomarańczy, chwilę mieszamy i szybko ręcznie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
  2. Przygotowujemy frangipane, czyli migdałowy krem na nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, aż będzie puszyste. Dodajemy mielone migdały, jajo, mąkę i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. 
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 6 porcji. Z każdej rozwałkowujemy placek o średnicy pasującej do foremek (plus mały zapas).
  4. Agrest myjemy, osuszamy i obcinamy ogonki i szypułki.
  5. Ciastem wykładamy foremki do tartaletek.
  6. Rozkładamy migdałowy krem, a na wierzch układamy agrest, lekko go wciskając w krem.
  7. Nadmiar ciasta możemy obciąć, założyć na owoce lub uformować palcami falbankę.
  8. Foremki z ciastem schładzamy przez około 30 minut.
  9. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
  10. Pieczemy tarty przez 25 - 30 minut, aż ciasto będzie złociste.
  11. Studzimy na kratce w foremkach.
Tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

Przestudzone tarty serwujemy posypane cukrem pudrem. Wyśmienicie smakują również podane z bitą śmietaną lub z gałką waniliowych lodów.

Zobacz również

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Rustykalna tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą

rustykalna-tarta-z-truskawkami-rabarbarem-i-ricotta

Rustykalne małe tartaletki z jabłkami i rumowym solonym karmelem

rustykalne-male-tartaletki-z-jablkami-i-rumowym-solonym-karmelem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.