Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Zapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser. Bostocki z chałki z migdałowym kremem - frangipane

Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz dodatek do bostocków.

bostock bostocki czerstwe pieczywo chałka

Co to są bostocki? Bostock to klasyczny francuski wypiek śniadaniowy. Kromki czerstwego (lub nie) pieczywa typu broszka lub chałka nasączone syropem pomarańczowym i zapieczone pod warstwą kremu migdałowego. Polecam przepis na złotą chałkę i radzę upiec od razu dwie porcję. Jedną chałką delektujemy się póki świeża. Następnie przygotowujemy krem i syrop i przez kolejne 2 - 3 dni mamy pyszne i słodkie śniadanie lub deser.

Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.

SKŁADNIKI

SYROP

KREM MIGDAŁOWY - FRANGIPANE

ORAZ

WYKONANIE

SYROP

  1. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, skórkami pomarańczy, kardamonem.
  2. Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut.
  3. Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i likier, odstawiamy.

KREM MIGDAŁOWY

  1. Masło ucieramy, aż będzie puszyste.
  2. Dodajemy mielone migdały, cukier, jajo, mąkę, rum, sól i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.

BOSTOCKI

  1. Chałkę kroimy na kromki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Każda kromkę smarujemy obficie syropem, następnie nadkładamy warstwę kremu (około 0,3 - 0,5 cm).
  3. Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.
  4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 25 minut na złotobrązowo.
  5. Bostocki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
  6. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem i obłożyć świeżymi owocami.
  7. Pozostały syrop i krem przechowujemy w lodówce do 3 dni, krem możemy zamrozić.

Zobacz również

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Smażona marchewka z nasionami anyżu i pesto z natki marchewki

smazona-marchewka-z-nasionami-anyzu-i-pesto-z-natki-marchewki

Kiszone skórki arbuza - domowe przetwory

kiszone-skorki-arbuza-domowe-przetwory

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.