Zapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser. Bostocki z chałki z migdałowym kremem - frangipane
Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz dodatek do bostocków.
Co to są bostocki? Bostock to klasyczny francuski wypiek śniadaniowy. Kromki czerstwego (lub nie) pieczywa typu broszka lub chałka nasączone syropem pomarańczowym i zapieczone pod warstwą kremu migdałowego. Polecam przepis na złotą chałkę i radzę upiec od razu dwie porcję. Jedną chałką delektujemy się póki świeża. Następnie przygotowujemy krem i syrop i przez kolejne 2 - 3 dni mamy pyszne i słodkie śniadanie lub deser.
Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
SKŁADNIKI
SYROP
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 1 - 2 kapsułki kardamonu
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- skórka z pomarańczy - 3 - 5 szerokie paski bez białego albedo
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
KREM MIGDAŁOWY - FRANGIPANE
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka rumu lub amaretto (opcjonalnie)
- płatki migdałów
- owoce
ORAZ
- chałka lub brioszka
WYKONANIE
SYROP
- W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, skórkami pomarańczy, kardamonem.
- Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut.
- Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i likier, odstawiamy.
KREM MIGDAŁOWY
- Masło ucieramy, aż będzie puszyste.
- Dodajemy mielone migdały, cukier, jajo, mąkę, rum, sól i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
BOSTOCKI
- Chałkę kroimy na kromki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każda kromkę smarujemy obficie syropem, następnie nadkładamy warstwę kremu (około 0,3 - 0,5 cm).
- Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 25 minut na złotobrązowo.
- Bostocki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
- Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem i obłożyć świeżymi owocami.
- Pozostały syrop i krem przechowujemy w lodówce do 3 dni, krem możemy zamrozić.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.