Dyniowe placuszki - pyszne, łatwe i szybkie. Smażone placki z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru i korzennych przypraw

Jesienne dyniowe placki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Bardzo przypominają fuczki tylko że kiszoną kapustę zamieniamy na tartą dynię.

chrupiące placki z dyni

SKŁADNIKI

  • 400 g dyni - waga po obraniu i bez pestek
  • 1 średnia cebula
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczka świeżego imbiru
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki przypraw korzennych  - polecam przepis na domową przyprawę piernikową
  • olej do smażenia

WYKONANIE

  1. Obraną i oczyszczoną dynię (dyni Hokkaido nie musimy obierać) ścieramy na tarce o duzych oczkach.
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej dyni.
  3. Jajo roztrzepujemy widelcem i mieszamy ze startym na drobnych oczkach czosnkiem i imbirem.
  4. Do masy jajecznej dodajemy sól , przyprawy i mąkę i łączymy z masą dyniową.
  5. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki.
  6. Smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
  7. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  8. Placki wybornie smakują na gorąco, podane z jogurtem i posypane zieleniną. Jeśli lubicie dania pikantne polecam do jogurtu dodać suszoną lub drobno posiekaną świeżą papryczkę chili.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

dyniowe-kimchi

Deser z dyni, pomarańczy i mascarpone z jeżynowym kisielem

deser-z-dyni-pomaranczy-i-mascarpone-podany-z-jezynowym-kisielem

Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

szparagi-w-boczku-z-chipsami-z-czosnku-i-imbiru

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Komentarze

Magdalena 2022-11-13 11:53:49

Smaczne i proste w przygotowaniu. Podoba mi się forma podania. :)

Odpowiedz

Edyta 2022-11-29 20:07:44

Świetna jesienna przekąska. Dla miłośników takich smaków to super propozycja

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.