Dyniowe placuszki - pyszne, łatwe i szybkie. Smażone placki z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru i korzennych przypraw
Jesienne dyniowe placki to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Bardzo przypominają fuczki tylko że kiszoną kapustę zamieniamy na tartą dynię.
SKŁADNIKI
- 400 g dyni - waga po obraniu i bez pestek
- 1 średnia cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka świeżego imbiru
- 50 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki przypraw korzennych - polecam przepis na domową przyprawę piernikową
- olej do smażenia
WYKONANIE
- Obraną i oczyszczoną dynię (dyni Hokkaido nie musimy obierać) ścieramy na tarce o duzych oczkach.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do startej dyni.
- Jajo roztrzepujemy widelcem i mieszamy ze startym na drobnych oczkach czosnkiem i imbirem.
- Do masy jajecznej dodajemy sól , przyprawy i mąkę i łączymy z masą dyniową.
- Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczamy, jak placki.
- Smażymy z obu stron, aż będą rumiane.
- Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Placki wybornie smakują na gorąco, podane z jogurtem i posypane zieleniną. Jeśli lubicie dania pikantne polecam do jogurtu dodać suszoną lub drobno posiekaną świeżą papryczkę chili.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Przepis na chrupiące placki z dyni pochodzi z książki "Dynia od kuchni - 50 przepisów na jesień"
Magdalena 2022-11-13 11:53:49
Smaczne i proste w przygotowaniu. Podoba mi się forma podania. :)
Odpowiedz
Edyta 2022-11-29 20:07:44
Świetna jesienna przekąska. Dla miłośników takich smaków to super propozycja
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.