Zapiekane kanapki z czerstwego ciasta drożdżowego na śniadanie lub deser. Bostocki z chałki z migdałowym kremem - frangipane
Co to jest Frangipane? To bardzo łatwy w przygotowaniu nadzienie z migdałów, masła, jaj, cukru i mąki. Jest to pasta o kremowej konsystencji i słodko orzechowym smaku. Kremem frangipane to słodkie migdałowe nadzienie do tart oraz dodatek do bostocków.
![bostock bostocki czerstwe pieczywo chałka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/bostock-z-chalki-595x858.jpg)
Co to są bostocki? Bostock to klasyczny francuski wypiek śniadaniowy. Kromki czerstwego (lub nie) pieczywa typu broszka lub chałka nasączone syropem pomarańczowym i zapieczone pod warstwą kremu migdałowego. Polecam przepis na złotą chałkę i radzę upiec od razu dwie porcję. Jedną chałką delektujemy się póki świeża. Następnie przygotowujemy krem i syrop i przez kolejne 2 - 3 dni mamy pyszne i słodkie śniadanie lub deser.
Te pyszne i słodkie zapiekane kanapki to świetny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
SKŁADNIKI
SYROP
- 100 ml wody
- 100 g cukru
- 1 - 2 kapsułki kardamonu
- 2 łyżki wody z kwiatów pomarańczy
- skórka z pomarańczy - 3 - 5 szerokie paski bez białego albedo
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
KREM MIGDAŁOWY - FRANGIPANE
- 100 g miękkiego masła
- 100 g mielonych migdałów
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka rumu lub amaretto (opcjonalnie)
- płatki migdałów
- owoce
ORAZ
- chałka lub brioszka
WYKONANIE
SYROP
- W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, skórkami pomarańczy, kardamonem.
- Mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu około 5 minut.
- Następnie zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy wodę z kwiatów pomarańczy i likier, odstawiamy.
KREM MIGDAŁOWY
- Masło ucieramy, aż będzie puszyste.
- Dodajemy mielone migdały, cukier, jajo, mąkę, rum, sól i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu.
BOSTOCKI
- Chałkę kroimy na kromki i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każda kromkę smarujemy obficie syropem, następnie nadkładamy warstwę kremu (około 0,3 - 0,5 cm).
- Wierzch obsypujemy płatkami migdałowymi.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 25 minut na złotobrązowo.
- Bostocki najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
- Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem i obłożyć świeżymi owocami.
- Pozostały syrop i krem przechowujemy w lodówce do 3 dni, krem możemy zamrozić.
Tagi
śniadaniedesermigdałypieczywochałkakuchnie światazero wastegotuję nie marnujęśniadanie na słodkopłatki migdałoweZobacz również
Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką
![pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1720-2-960x1440.webp)
Szwajcarskie Ciasto Trzech Króli z jabłkiem i z rodzynkami
![szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-i-z-rodzynkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/01/szwajcarskie-ciasto-trzech-kroli-z-jablkiem-.jpg)
Chałka z zieloną herbatą matcha i makiem
![chalka-z-zielona-herbata-matcha-i-makiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/Zielona-żyrafa-chałka-595x858.jpg)
Żurkowe bagietki z majerankiem - bagietki na zakwasie na żurek
![zurkowe-bagietki-z-majerankiem-bagietki-na-zakwasie-na-zurek](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Bagietki-na-żurku-z-butelki-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.