Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką

Chałka na mleku kokosowym z kruszonką z kokosowych wiórków. Domowe drożdżowe wypieki - słodki kokosowy tost

Chałkę zwykle zaplatam w prosty lub bardziej fantazyjny warkocz. Tym razem zależało mi na słodkim wypieku w formie tostowego chleba, ponieważ miałam w planach tęczowe tosty 


Do wypieku użyłam foremki keksowej o wymiarach  30 x 11 cm.

SKŁADNIKI

  • 500 g mąki tortowej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 40 g mąki
  • 25 g cukru
  • 30 g masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

dodatkowo

  • 1 jajko, roztrzepane do posmarowania chałki

WYKONANIE

  1. Mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier lekko podgrzewamy (maksymalnie do 37°C) i rozpuszczamy w tym ciepłym roztworze drożdże.
  2. Mąki przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy rozczyn z drożdżami.  
  3. Dodajemy szczyptę soli, wyrabiamy i kilka minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  4. Zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek i odstawiamy do lodówki.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie ponownie je zagniatamy.
  6. Jeśli planujemy tradycyjną chałkę dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Jeśli, tak, jak ja planujemy słodki tost, wówczas ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na keks.
  8. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut.
  9. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
  10. Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
  11. Studzimy na kratce.

Zobacz również

Chałka z daktylami, sokiem i skórką z pomarańczy

chalka-z-daktylami-sokiem-i-skorka-pomaranczy

Tosty jednorożca - Tęczowe tosty - Unicorn toast

tosty-jednorozca-teczowe-tosty-unicorn-toast

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

rogaliki-drozdzowe-z-serem-i-szynka

Grecka chałka z czekoladą, migdałami i skórką z pomarańczy

grecka-chalka-z-czekolada-migdalami-i-skorka-pomaranczy

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.