Chałka na mleku kokosowym z kruszonką z kokosowych wiórków. Domowe drożdżowe wypieki - słodki kokosowy tost
Chałkę zwykle zaplatam w prosty lub bardziej fantazyjny warkocz. Tym razem zależało mi na słodkim wypieku w formie tostowego chleba, ponieważ miałam w planach tęczowe tosty
Do wypieku użyłam foremki keksowej o wymiarach 30 x 11 cm.
SKŁADNIKI
- 500 g mąki tortowej
- 50 g mąki kokosowej
- 300 ml mleka kokosowego
- 50 g oleju kokosowego
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g cukru trzcinowego lub kokosowego
- szczypta soli
Składniki na kruszonkę
- 40 g mąki
- 25 g cukru
- 30 g masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
dodatkowo
- 1 jajko, roztrzepane do posmarowania chałki
WYKONANIE
- Mleko kokosowe, olej kokosowy i cukier lekko podgrzewamy (maksymalnie do 37°C) i rozpuszczamy w tym ciepłym roztworze drożdże.
- Mąki przesiewamy do miski, robimy zagłębienie, w które wlewamy rozczyn z drożdżami.
- Dodajemy szczyptę soli, wyrabiamy i kilka minut, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek i odstawiamy do lodówki.
- Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie ponownie je zagniatamy.
- Jeśli planujemy tradycyjną chałkę dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Jeśli, tak, jak ja planujemy słodki tost, wówczas ciasto wkładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki na keks.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 - 45 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.
- Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.
- Studzimy na kratce.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.