Smaczne i chrupiące marynowane rzodkiewki - doskonała pikantna przekąska. Przedłuż sezon rzodkiewkowy i odkryj ich nowy smak. Sprawdź ten prosty przepis.
Najsmaczniejsze rzodkiewki to te świeże, prosto z grządki. To pyszna, chrupiąca i zdrowa przekąska. Zalewając rzodkiewki marynatą lub solanką, przedłużamy sezon rzodkiewkowy i odkrywamy nowe smaki.
Marynowanie rzodkiewek to sposób na przedłużenie trwałości i wzbogacenie smaku. Możemy przechować je, marynując w occie z wodą, cukrem i solą lub fermentując w solance. Polecamy przepis na kiszone rzodkiewki w miodzie lub rzodkiewki w orientalnym stylu.

Aby wzbogacić smak marynaty, możemy eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak liść laurowy, papryka gochugaru, goździki, anyż lub świeże zioła.
Jeśli planujemy przygotować większą ilość marynowanych rzodkiewek, warto dodatkowo krótko pasteryzować słoiki przez około 5 minut po zalaniu gorącą zalewą i zakręceniu.

SKŁADNIKI na około 4 słoiki 300 ml
- 1 kg rzodkiewek
- 1 świeża papryczka chili
- 2 łyżki gorczycy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 100 g cukru
- 350 ml białego octu winnego
- 550 ml wody
WYKONANIE
- Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy na połówki, ćwiartki lub w plastry.
- Czosnek i chili kroimy w plasterki.
- Do wyparzone słoików rozkładamy plasterki czosnku i chili, nasiona gorczycy i ziarna pieprzu.
- Następnie słoiki wypełniam rzodkiewkami.
- Do garnka wlewamy wodę z octem, dodajemy cukier i sól, zagotowujemy.
- Gorącą marynatą zalewamy rzodkiewki w słoikach i natychmiast je zakręcamy.
- Pozostawiamy do wystygnięcia i wstawiamy na noc do lodówki.
- Rzodkiewki są gotowe po około 2 godzinach w lodówce, ale lepiej smakują na drugi dzień.
- Gdy zdecydujemy się na większą ilość marynowanych rzodkiewek, polecam po zalaniu gorącą zalewą i zakręceniu dodatkowo krótko pasteryzować słoiki przez około 5 minut. To prosty krok, który pozwoli zachować ich wyjątkowy smak na dłużej.
Zobacz również
Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

Kiszone liście winogron - domowe kiszonki

Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.