Krewetki smażone z czosnkiem, czarną lub brązową gorczycą i innymi aromatycznymi przyprawami - kulinarna wyprawa do Indii

Krótko smażone krewetki z czosnkiem i ziarnami czarnej lub brązowej gorczycy.  Do tego świeży chlebek chapati,  zamykamy oczy i przenosimy się do Indii.

King Prawns with garlic and mustard seeds Made in India - Meera Sodha

Wrzucenie nasion czarnej lub brązowej gorczycy do gorącego oleju zaraz na początku smażenia powoduje, że pękają one lekko, jak popcorn. Ziarna pod wpływem ciepła uwalniają orzechowy i musztardowy aromat i razem z czosnkiem i pozostałymi przyprawami nadają krewetkom wyjątkowego i niepowtarzalnego powtarzalnego smaku.

Ziarna gorczycy, suszone liście curry i inne przyprawy możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchniach świata

SKŁADNIKI

KREWETKI

  • 300 g obranych krewetek
  • 2 łyżeczki czarnej lub brązowej gorczycy
  • 2 łyżki masła
  • 6 sztuk liści curry
  • 5 ząbków czosnku zmiażdżonych
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 świeżej papryczki chili, drobno posiekanej
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 cytryny lub limonki
  • 2 dymki drobno pokrojone do przybrania

CHLEBKI CHAPATI (CZAPATI)

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie jest to mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • 180 ml zimnej wody
  • 1 łyżka oleju lub ghee (masło klarowane)
  • natka pietruszki

WYKONANIE

KREWETKI

  1. Łyżeczkę czarnej gorczycy miażdżymy w moździerzu, aż czarne skórki popękają, odsłaniając żółte wnętrze.
  2. Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię kładziemy masło.
  3. Gdy masło zacznie się pienić dodajemy łyżeczkę całych nasion czarnej gorczycy i prażymy przez około 15 - 30 sekund.
  4. Dodajemy liście curry oraz czosnek i smażymy kilka minut.
  5. Następnie dodajemy zmiażdżone nasiona gorczycy, sól, chili w proszku, kurkumę i  świeże chili, smażymy kilka sekund.
  6. Dodajemy krewetki i cały czas mieszamy.
  7. Jak tylko krewetki  zmienią kolor na różowy, zajmie to około minutę, zdejmujemy patelnię z ognia.
  8. Wyciskamy na krewetki sok z limony i dekorujemy posiekaną dymką.
  9. Krewetki podajemy z ryżem lub chlebkami chapati i z sałatką.

CHLEBEK CHAPATI (CZAPATI)

  1. Mieszamy w misce mąkę i wodę, następnie wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
  2. Wyrobione ciasto przykrywamy lub zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  3. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 4 - 6 porcji.
  4. Patelnię lekko natłuszczamy i rozgrzewamy na średnim ogniu.
  5. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek. 
  6. Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni, aż pojawią się brązowe plamki, następnie odwracamy chlebek i smażymy na drugiej stronie.
  7. Posypujemy posiekaną pietruszką podajemy do krewetek.

Inspiracja - "Made in India" - Merra Sodha

Zobacz również

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Kuchnia indyjska - Wegetariańskie smaki świata - Roopa Gulati

kuchnia-indyjska-wegetarianskie-smaki-swiata-roopa-gulati

Sałatka z ziemniakami, ciecierzycą i morskimi szparagami, czyli solirodem

salatka-z-ziemniakami-ciecierzyca-i-morskimi-szparagami-czyli-solirodem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.