Krewetki smażone z czosnkiem, czarną lub brązową gorczycą i innymi aromatycznymi przyprawami - kulinarna wyprawa do Indii
Krótko smażone krewetki z czosnkiem i ziarnami czarnej lub brązowej gorczycy. Do tego świeży chlebek chapati, zamykamy oczy i przenosimy się do Indii.
Wrzucenie nasion czarnej lub brązowej gorczycy do gorącego oleju zaraz na początku smażenia powoduje, że pękają one lekko, jak popcorn. Ziarna pod wpływem ciepła uwalniają orzechowy i musztardowy aromat i razem z czosnkiem i pozostałymi przyprawami nadają krewetkom wyjątkowego i niepowtarzalnego powtarzalnego smaku.
Ziarna gorczycy, suszone liście curry i inne przyprawy możemy kupić w większych sklepach lub przez internet np. w Kuchniach świata
SKŁADNIKI
KREWETKI
- 300 g obranych krewetek
- 2 łyżeczki czarnej lub brązowej gorczycy
- 2 łyżki masła
- 6 sztuk liści curry
- 5 ząbków czosnku zmiażdżonych
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 świeżej papryczki chili, drobno posiekanej
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 cytryny lub limonki
- 2 dymki drobno pokrojone do przybrania
CHLEBKI CHAPATI (CZAPATI)
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej - u mnie jest to mąka orkiszowa pełnoziarnista
- 180 ml zimnej wody
- 1 łyżka oleju lub ghee (masło klarowane)
- natka pietruszki
WYKONANIE
KREWETKI
- Łyżeczkę czarnej gorczycy miażdżymy w moździerzu, aż czarne skórki popękają, odsłaniając żółte wnętrze.
- Na rozgrzaną na średnim ogniu patelnię kładziemy masło.
- Gdy masło zacznie się pienić dodajemy łyżeczkę całych nasion czarnej gorczycy i prażymy przez około 15 - 30 sekund.
- Dodajemy liście curry oraz czosnek i smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy zmiażdżone nasiona gorczycy, sól, chili w proszku, kurkumę i świeże chili, smażymy kilka sekund.
- Dodajemy krewetki i cały czas mieszamy.
- Jak tylko krewetki zmienią kolor na różowy, zajmie to około minutę, zdejmujemy patelnię z ognia.
- Wyciskamy na krewetki sok z limony i dekorujemy posiekaną dymką.
- Krewetki podajemy z ryżem lub chlebkami chapati i z sałatką.
CHLEBEK CHAPATI (CZAPATI)
- Mieszamy w misce mąkę i wodę, następnie wyrabiamy, aż uzyskamy gładkie ciasto.
- Wyrobione ciasto przykrywamy lub zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około 30 minut.
- Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 4 - 6 porcji.
- Patelnię lekko natłuszczamy i rozgrzewamy na średnim ogniu.
- Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek.
- Smażymy porcjami na rozgrzanej patelni, aż pojawią się brązowe plamki, następnie odwracamy chlebek i smażymy na drugiej stronie.
- Posypujemy posiekaną pietruszką podajemy do krewetek.
Inspiracja - "Made in India" - Merra Sodha
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.