Śliwa tarnina, zwana tarniną lub tarką - nalewka

Tarninę na sok lub na nalewkę najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach, owoce wówczas tracą charakterystyczną cierpkość i stają się bardziej słodsze. Trudno jednak wychwycić ten właściwy moment. Warto więc zrywać dojrzałą tarninę od października i mrozić.


Nalewkę według tego przepisu w pierwszym etapie przygotowuję bez szczególnych proporcji, ważne jest aby zalać przemrożoną tarninę alkoholem, tak aby płyn przykrył owoce. Po 4 miesiącach zlewamy przemacerowany płyn, odmierzamy i wtedy dodajemy 100 g cukru i 2 goździki na 1 l uzyskanego płynu.

W pestkach tarniny występuje cyjanowodór, dlatego pestek tychże owoców nie wolno rozgniatać .

Nalewkę tarninową stosujemy jako środek przeciwkrwotoczny i przeciwbiegunkowy, pomaga w bólach żołądka. Leczniczo pijemy 1 łyżkę w razie potrzeby*.

Składniki

przemrożone owoce tarniny

alkohol nalewkowy - 70%

cukier - 100 g na 1 l otrzymanego nalewu po maceracji

2 goździki na 1 l otrzymanego nalewu po maceracji

Wykonanie

Przemrożone owoce tarniny wsypujemy do gąsiorka, zalewamy alkoholem, tak aby całe owoce były zakryte płynem. Gąsior szczelnie zamykamy, odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na 3 - 4 miesiące. Po tym czasie tarnionowy alkohol zlewamy do osobnego naczynia, dodajemy goździki i cukier, mieszamy i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na 2 tygodnie.

Po dwóch tygodniach nalewkę przecedzamy i przelewamy do butelek, odstawiamy na minimum 6 miesięcy.

Smacznego i na zdrowie!

*Przepis i informacje dotyczące wskazań zdrowotnych pochodzi z "Na zdrowie nalewki zdrowotne, krupniki, likiery" , wydawnictwo Lamar 2006, opracowanie Marek Marcinkowski

Zobacz również

Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń

domowa-nalewka-brzoskwiniowa-nalewka-z-brzoskwin

Sok z tarniny - śliwa tarnina, zwana tarniną lub tarką

sok-z-tarniny-sliwa-tarnina-zwana-tarnina-lub-tarka

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka

Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

pigwowka-nalewka-z-pigwowca-wedlug-receptury-pana-hieronima

Komentarze

Marek 2018-10-26 11:00:18

Bardzo mocny musi być ten alkohol skoro 70% jest zalewana owoc 1 litr i 100 g cukru tylko na tą ilość a owoce nie dają tyle soku żeby wyszło więcej nalewki.
Marek

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-10-26 13:50:43

Jest trochę mocny. Kilka lat temu znalazłam w starej książce taki przepis, a że w finale smak nalewki nam odpowiadał, więc tych proporcji się trzymam. Ilość cukru i alkoholu zawsze można dostosować do własnych preferencji.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.