Sandwich, sandwicz, czyli kanapka z chleba tostowego. Zapiekane kanapki z serem, awokado i pikantną kiełbasą chorizo, to idealna propozycja śniadaniowa.
Ciepły sandwich z roztopionym serem, awokado, pikantną kiełbasą chorizo, świeżą kolendrą to moja propozycja śniadaniowa. Warto jednak eksperymentować również z innymi składnikami. Najważniejszy jest chleb i żółty ser, reszta dodatków zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Drugim istotnym elementem jest urządzenie do opiekania, ja mam opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic.

Kanapki możemy przygotować w sumie z każdego chleba. Najlepszy jednak do opiekania kanapek jest chleb tostowy, który kształtem idealnie pasuje do foremek w opiekaczu. Polecam przepis na jeden z moich ulubionych chlebów tostowych - domowy maślany chleb tostowy

Nie podaję ilości składników, bo to od Was zależy na ile kanapek macie ochotę i ile chcecie włożyć do środka dodatków. Tylko nie przesadźcie, bo trudno Wam będzie zamknąć opiekacz ;-)

SKŁADNIKI

WYKONANIE
- Chleb tostowy kroimy na kanapki.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy na plastry.
- Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki.
- Nagrzewamy opiekacz.
- Kładziemy dwie kromki chleba na dolnej płycie i układamy dodatki, trochę sera, potem plasterki kiełbasy i awokado, kilka listków kolendry i znowu żółty ser. Pamiętajmy, aby wokół dodatków zostawić margines minimum 1 cm. Pozwoli to na właściwe formowanie kanapek i będzie zapobiegać wyciekaniu sera. Umieszczamy kolejne dwie kromki chleba na wierzchu, zamykamy pokrywę opiekacza.
- Kanapki opiekamy około 4 - 5 minut, aż do zrumienienia. Gotowe gorące kanapki wyciągamy ostrożnie, najlepiej za pomocą drewnianej łopatki.

To dzięki Breville świat poznał smak chrupiących sandwiczy, ponieważ firma ta jako pierwsza wprowadziła do sprzedaży opiekacz do kanapek. Jakie zalety posiada opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic?
- Opiekacz posiada wyjmowane płyty grzewcze, dzięki czemu jest łatwy do utrzymania w czystości.
- Urządzenie można przechowywać w pionie, więc zajmuje mało miejsca w szafce kuchennej.
- Specjalna powłoka DuraCeramic jest odporna na zarysowania i trwalsza niż tradycyjne powłoki nieprzywierające.
- Opiekacz posiada dwa ustawienia temperatury, które umożliwiają zmianę mocy grzejnej. Niska moc to ustawienie idealne do przygotowywania potraw o dużej zawartości cukru (np. ciastek). Wysoka moc to ustawienie zalecane do przygotowywania tostów.
Przygotowywanie opiekanych kanapek w tym opiekaczu jest łatwe i przyjemne. W kilka chwil przygotujesz wyśmienite śniadanie dla całej rodziny.
Wpis powstał we współpracy z Breville Polska
TOlinka 2020-03-21 12:05:01
Takie tosty to ja rozumiem! Sklepowy chleb zawiera mnóstwo chemii, ten zaproponuję całej rodzinie :) opiekacz też wygląda na bardzo funkcjonalny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-21 12:59:30
Domowy chleb tostowy jest bardzo smaczny, właśnie przeszedł egzamin w nowym opiekaczu i zebrał wysokie noty 🙂 ... i chleb, i opiekacz 🙂
Odpowiedz
Izulith 2020-03-21 14:48:09
Takie tosty, to mogłabym jeść codziennie! A z takim łatwym do czyszczenia tosterem, to byłoby możliwe i jeszcze bardziej przyjemne!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-24 14:50:43
Między innymi możliwość łatwego czyszczenia foremek zdecydowała o wyborze tego urządzenia 🙂
Odpowiedz
Biała 2020-03-21 15:20:03
Takie tosty to rodzina chętnie jadła by codziennie A toster jeszcze do tego samoczyszczący to pomocnik doskonały.
Odpowiedz
Anna 2020-03-21 17:02:00
Wyglądają smakowicie. Małżonek jest fanem, więc na pewno byłby szczęśliwy, gdyby wylądowały na Jego talerzu.
Odpowiedz
Aleksandra Błaszczyk 2020-03-24 22:54:21
Oj chyba nie powinnam oglądać takich pysznośc w nocy!
Świetny przepis, niby taki banalny ale jednak nie :)
Buziaki :*
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-25 12:17:56
Dziękuję i również buziaki ślę :*
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.