Sandwich, sandwicz, czyli kanapka z chleba tostowego. Zapiekane kanapki z serem, awokado i pikantną kiełbasą chorizo, to idealna propozycja śniadaniowa.
Ciepły sandwich z roztopionym serem, awokado, pikantną kiełbasą chorizo, świeżą kolendrą to moja propozycja śniadaniowa. Warto jednak eksperymentować również z innymi składnikami. Najważniejszy jest chleb i żółty ser, reszta dodatków zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Drugim istotnym elementem jest urządzenie do opiekania, ja mam opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/opiekane-kanapki-opiekacz-4-595x858.jpg)
Kanapki możemy przygotować w sumie z każdego chleba. Najlepszy jednak do opiekania kanapek jest chleb tostowy, który kształtem idealnie pasuje do foremek w opiekaczu. Polecam przepis na jeden z moich ulubionych chlebów tostowych - domowy maślany chleb tostowy
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/opiekane-kanapki-opiekacz-5-595x858.jpg)
Nie podaję ilości składników, bo to od Was zależy na ile kanapek macie ochotę i ile chcecie włożyć do środka dodatków. Tylko nie przesadźcie, bo trudno Wam będzie zamknąć opiekacz ;-)
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/opiekane-kanapki-opiekacz-2-595x858.jpg)
SKŁADNIKI
- chleb tostowy
- awokado
- żółty ser np. gouda
- kiełbasa chorizo
- świeża kolendra
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/opiekane-kanapki-opiekacz-3-595x858.jpg)
WYKONANIE
- Chleb tostowy kroimy na kanapki.
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Awokado obieramy, pozbywamy się pestki i kroimy na plastry.
- Kiełbasę chorizo kroimy w plasterki.
- Nagrzewamy opiekacz.
- Kładziemy dwie kromki chleba na dolnej płycie i układamy dodatki, trochę sera, potem plasterki kiełbasy i awokado, kilka listków kolendry i znowu żółty ser. Pamiętajmy, aby wokół dodatków zostawić margines minimum 1 cm. Pozwoli to na właściwe formowanie kanapek i będzie zapobiegać wyciekaniu sera. Umieszczamy kolejne dwie kromki chleba na wierzchu, zamykamy pokrywę opiekacza.
- Kanapki opiekamy około 4 - 5 minut, aż do zrumienienia. Gotowe gorące kanapki wyciągamy ostrożnie, najlepiej za pomocą drewnianej łopatki.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/03/opiekane-kanapki-opiekacz-1-595x858.jpg)
To dzięki Breville świat poznał smak chrupiących sandwiczy, ponieważ firma ta jako pierwsza wprowadziła do sprzedaży opiekacz do kanapek. Jakie zalety posiada opiekacz do kanapek Breville DuraCeramic?
- Opiekacz posiada wyjmowane płyty grzewcze, dzięki czemu jest łatwy do utrzymania w czystości.
- Urządzenie można przechowywać w pionie, więc zajmuje mało miejsca w szafce kuchennej.
- Specjalna powłoka DuraCeramic jest odporna na zarysowania i trwalsza niż tradycyjne powłoki nieprzywierające.
- Opiekacz posiada dwa ustawienia temperatury, które umożliwiają zmianę mocy grzejnej. Niska moc to ustawienie idealne do przygotowywania potraw o dużej zawartości cukru (np. ciastek). Wysoka moc to ustawienie zalecane do przygotowywania tostów.
Przygotowywanie opiekanych kanapek w tym opiekaczu jest łatwe i przyjemne. W kilka chwil przygotujesz wyśmienite śniadanie dla całej rodziny.
Wpis powstał we współpracy z Breville Polska
Zobacz również
Tosty jednorożca - Tęczowe tosty - Unicorn toast
![tosty-jednorozca-teczowe-tosty-unicorn-toast](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/tosty-jednorozca-11-595x893.webp)
Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę
![panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2022/08/5X9A3303-scaled.webp)
Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem
![sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/05/salatka-z-jajkami-po-palestynsku.jpg)
Ziołowo czosnkowe drożdżowe węzełki z sosem marinara
![ziolowo-czosnkowe-drozdzowe-wezelki-z-sosem-marinara](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/05/Węzełki-i-marinara-595x858.jpg)
TOlinka 2020-03-21 12:05:01
Takie tosty to ja rozumiem! Sklepowy chleb zawiera mnóstwo chemii, ten zaproponuję całej rodzinie :) opiekacz też wygląda na bardzo funkcjonalny!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-21 12:59:30
Domowy chleb tostowy jest bardzo smaczny, właśnie przeszedł egzamin w nowym opiekaczu i zebrał wysokie noty 🙂 ... i chleb, i opiekacz 🙂
Odpowiedz
Izulith 2020-03-21 14:48:09
Takie tosty, to mogłabym jeść codziennie! A z takim łatwym do czyszczenia tosterem, to byłoby możliwe i jeszcze bardziej przyjemne!
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-24 14:50:43
Między innymi możliwość łatwego czyszczenia foremek zdecydowała o wyborze tego urządzenia 🙂
Odpowiedz
Biała 2020-03-21 15:20:03
Takie tosty to rodzina chętnie jadła by codziennie A toster jeszcze do tego samoczyszczący to pomocnik doskonały.
Odpowiedz
Anna 2020-03-21 17:02:00
Wyglądają smakowicie. Małżonek jest fanem, więc na pewno byłby szczęśliwy, gdyby wylądowały na Jego talerzu.
Odpowiedz
Aleksandra Błaszczyk 2020-03-24 22:54:21
Oj chyba nie powinnam oglądać takich pysznośc w nocy!
Świetny przepis, niby taki banalny ale jednak nie :)
Buziaki :*
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-03-25 12:17:56
Dziękuję i również buziaki ślę :*
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.