Domowy marcepan

Marcepan składa się głównie z migdałów, cukru pudru i aromatu migdałowego lub wody różanej*. Jakość masy marcepanowej określa się przez stosunek cukru do migdałów. Im mniej cukru, tym wyższa jakość produktu.
Czy można zrobić marcepan w domu? Oczywiście, że tak i jest to łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. W rezultacie otrzymamy niesamowicie pyszny, aromatyczny, miękki, migdałowy przysmak.
*Woda różana to doskonały, aromatyczny dodatek do marcepanów, kremów, budyni i innych słodkości. W krajach arabskich wody różanej używa się również do gotowania mięsa. Wodę różaną można bez problemu kupić w sklepie internetowym Kuchnie Świata.
Składniki
250 g migdałów
250 g cukru pudru
20 – 30 ml wody różanej lub likieru migdałowego (Amaretto)
kilka kropel aromatu migdałowego
Wykonanie
Migdały zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 15 minut, następnie obieramy z brązowej skórki. Obrane migdały miksujemy w blenderze na tzw. piasek/mąkę. Dodajemy cukier puder, krótką chwilę miksujemy, dodajemy wodę różaną lub likier i aromat migdałowy, ponownie krótko miksujemy. Przekładamy mieszaninę do dużej miski lub na stolnicę i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli masa będzie się kruszyć możemy dodać odrobinę wody różanej lub likieru.
Gotową masę marcepanową formujemy według uznania. Możemy zwinąć w wałek lub, tak jak ja, wyłożyć foremki folią spożywczą, wypełnić masą, zawinąć w folię i schować do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Nigdy nie robiłam sama, zawsze kupowałam. A tu się okazuje, że to bardzo łatwe jest do zrobienia 🙂
Wcześniej też tak myślałam, ale teraz robię już sama 🙂
W sumie jak sięgam pamięcią, nigdy nie robiłam sama. Aż szkoda, bo to takie proste☺️
Taki domowy marcepan musisz być wyjątkowo smaczny
Masz rację, znany skład, kontrolowana ilość cukru, jest bardzo smaczny 🙂
Też przygotowuję domowy marcepan, przynajmniej wiem co zawiera 🙂
… wiemy co zawiera i zawsze może dodać to co lubimy 😉
O uwielbiam marcepan, dla mnie to nowość, że można zrobić samemu ostatnio znalazłam domowa chałwę i tez byłam w szoku, że tak niewiele trzeba by ja zrobić
Marcepan był w moim domu rodzinnym na porządku dziennym, ale było to ze 20 lat temu. Ja towarzyszyłam mamie przy jego wyrobie, ale sama nie robiłam już wieki całe. Dzięki za przypomnienie o tej pyszności, na święta na pewno zrobię 🙂
Pozdrawiam serdecznie, Agness:)
Ja nie przepadam za marcepanem, zawsze jak gdzieś widzę na ciastach to go oddaje mężowi albo go nie jem. W Norwegii 90 % ciast oblepionych jest marcepanem i to tak grobo że nie da się tego jeść. Dla mnie jest on za słodki… Ciekawe informacje na temat domowej roboty marcepana 🙂
Z marcepanem jest różnie, im ma więcej cukru, tym jest mniej smaczny… może tu jest klucz tej niechęci do marcepana?
Uwielbiam marcepan, najlepsza rzecz pod słońcem i na świecie, ale nie wiedziałam, że można go zrobić w domu?! Poważnie? I* będzie smaczny? Taki kleiście marcepanowy? Jeżeli tak to chyba oszaleję z zachwytu!
Jest pyszny, nad kleistością trzeba popracować…dobrze zmielony cukier puder, dobrze zmielone migdały, nasączenie i wyrabianie 😉
Nie wpadłam na pomysł zrobienia marcepanu w domu?! Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny…
Urocza ta marcepanowa gwiazda!
Domowy marcepan dopiero robiłam do tortu. Jest najlepszy.
Z marcepanem to ja tak różnie się lubię. Sklepowego nie zjem, bo jest często okropny. Jednak moja koleżanka zrobiła tort z masą marcepanową i był przepyszny. Może właśnie nie był za słodki i to był jej klucz do sukcesu. Mój mąż nie przepada, ale mój teść wręcz przeciwnie. A skoro to takie proste to chętnie zrobię sama 😀
Nie przyszło mi wcześniej do głowy, że marcepan mogę zrobić sama w domu! Dziękuję za inspirację i pozdrawiam serdecznie 🙂
TOlinka pozdrawiam serdecznie 😉