Migdałowo owsiane crumble z jabłkami i rabarbarem. Rabarbar i jabłka pod migdałowo owsianą kruszonką

Owoce pod kruszonką to bardzo prosty i smaczny deser. A jak przygotować bezglutenową kruszonkę? To proste, warunkiem jest zakup i użycie do przygotowania kruszonki płatków owsianych bezglutenowych.


 Ale przecież owies nie zawiera glutenu, więc o co chodzi z tymi bezglutenowymi płatkami owsianymi?  Zaczęłam szukać odpowiedzi.  Okazuje się, że owies bardzo często podczas zbiorów, transportu ma kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten i przez to może zostać "zanieczyszczony".  Dla osób, które chorują na celiakię, czy nietolerancję glutenu wybór płatków jest bardzo istotny. Jeżeli nie mamy uczulenia na gluten możemy użyć każdych płatków owsianych.

SKŁADNIKI

OWOCE

  • 700 g jabłek
  • 300 g rabarbaru
  • 50 g cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml soku pomarańczowego

KRUSZONKA

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g mąki migdałowej
  • 30 g cukru
  • 50 g masła

WYKONANIE

  1. Płatki owsiane miksujemy, ale nie za długo, żeby nie uzyskać konsystencji mąki. 
  2. Do miski wsypujemy zmiksowane płatki, mąkę migdałową, masło w kawałkach i 30 g cukru.
  3. Całość zagniatamy za pomocą rąk, aż do uzyskania kruszonki.
  4. Miskę z kruszonką przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
  5. Jabłka myjemy, obieramy (lub nie), pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny.
  6. Rabarbar obieramy ze skórki i kroimy na kawałki.
  7. Na suchą patelnię wysypujemy cukier i karmelizujemy na złoty kolor.
  8. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie, uważając aby się nie poparzyć (może pryskać) wlewamy sok pomarańczowy.
  9. Mieszamy cały czas, aż powstanie sos, do którego dodajemy jabłka i rabarbar.
  10. Przez około 5 minut karmelizujemy owoce, cały czas delikatnie mieszając.
  11. Owoce razem z powstałym sosem przekładamy do kilku żaroodpornych foremek do pieczenia lub do jednej dużej.
  12. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.  
  13. Kruszonkę równomiernie rozsypujemy po owocach, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 30 - 40 minut.
  14. Owoce pod kruszonką wybornie smakują podane na ciepło z dodatkiem lodów waniliowych.
  15. Możemy również serwować deser również na zimno.

Inne przepisy z rabarbarem:

  1. Nocna owsianka z rabarbarem
  2. Galette - tarta z truskawkami, rabarbarem i ricottą
  3. Bułeczki scones z rabarbarem i różowym rabarbarowym lukrem

Zobacz również

Magdalenki na oliwie, puszyste francuskie ciasteczka z mąką migdałową

magdalenki-na-oliwie-puszyste-francuskie-ciasteczka-z-maka-migdalowa

Crostata di limone - tarta cytrynowa z migdałami

crostata-di-limone-tarta-cytrynowa-z-migdalami

Biskuttini Tal - Lewż.  Maltańskie ciasteczka migdałowe

biskuttini-tal-lewz-maltanskie-ciasteczka-migdalowe

Ciasto z jabłkami - zatopione jabłka w cieście z czekoladą

ciasto-z-jablkami-zatopione-jablka-w-ciescie-z-czekolada

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.